Dostupni linkovi

Vujanović za vladino rešenje za Kombinat aluminijuma



Predsednik Crne Gore Filip Vujanović podržao je danas vladino rešenje za sudbinu Kombinata aluimijuma Podgorica (KAP), koja je odlučila odlučila da ne poštuje skupštinske zaključke o problematičnoj fabrici aluminijuma.

Vujanović je Televiziji Crne Gore kazao da vladin model "daje šansu opstanku kompanije, uz uslov da Rusi odu što pre".

Kombinatom aluminijuma gazduju država i kompanija ruskog milijardera Olega Deripaske. Skupština je krajem aprila treći put u poslednjih 15 meseci naložila vladi da raskine ugovor sa Deripaskinom kompanijom "na najefikasniji i najekonomičniji načiin i bez naknade".

Vlada Mila Đukanovića, međutim, traži da se Rusima plati izlazak iz vlasništva u fabrici sa 40 miliona evra za njihovih 29,3 odsto akcija.

Predsednik skupštine i Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić poručio je ranije danas da vlada "mora poštovati" volju parlamentarne većine i da "ne može raditi mimo" zaključaka skupštine.

Stav skupštine Đukanović je doživeo kao "narušavanje ustavnog principa podele vlasti" i mešanje u poslove vlade.

Đukanović je saopštio da je vlada "predložila održivi model aluminijumske industrije" i da "ne može da realizuje" skupštinsko rešenje, jer u njega "ne veruje".

KAP je prodat 2005. godine Deripaskinoj "of šor" komopaniji za 48 miliona evra i prema procenama SDP-a, fabrika aluminijuma je samo 2009. godine dobila 319 miliona evra državne pomoći.

Ukupni dugovi KAP-a procenjuju se na preko 350 miliona evra, što je preko 10 procenata bruto društvenog proizvoda.
XS
SM
MD
LG