Dostupni linkovi

Turska policija zaposela trg Taksim


 Taksim Square
Taksim Square

Turska policija preuzela je jutros kontrolu nad trgom Taksim u Istanbulu, centru okupljanja učesnika protesta koji širom Turske traju već 12 dana.

Pripadnici policije izašli su jutros na trg Taksim i blindiranim vozilima porušili barikade koje su demonstranti postavili na ulicama u blizini trga.

Suzavcem i vodenim topovima sa trga su potisnuli nekoliko desetina demonstranata koji su tamo proveli noć.

Potom je grupa mladih na policiju počela da baca kamenice i "molotovljeve koktele" .

"Borićemo se, hoćemo slobodu. Mi smo borci za slobodu", rekao je jedan od mladih učesnika jutrošnjih nereda, Burak Arat, koji je noć proveo u parku Gezi.

Policija za sada nije krenula u akciju na park Gezi, gde su stotine demonstranata postavile šatore.

Gradonačelnik Istanbula Husein Avni Mutlu je izjavio da cilj jutrošnje akcije nije da rastera demonstrante iz parka, već da se "uklone plakati s trga".

Protesti su počeli su 28. maja u Istanbulu, izazvani planom za rušenje parka radi izgradnje trgovinskog centra. Potom su prerasli u masovne antivladine demonstracije i proširili se na desetine drugih gradove širom Turske.

U demonstracijama su do sada poginule četiri osobe, a gotovo 5.000 je povređeno.

Proislamski premijer Redžep Tajip Erdogan, protiv čije se vlasti demonstrira, obećao je da će u sredu razgovarati sa vođama demonstracija, iako je ranije rekao da ih smatra "teroristima".

On je upozorio da se više neće tolerisati "nelegalne demonstracije".
XS
SM
MD
LG