Dostupni linkovi

Kalijev jodid za stanovnike oko nuklearke Krško


Stanovnicima Krškog i okolice, koji žive u radijusu 10 kilometara od nuklearke, dobit će tablete kalijevog jodida. Razlog nije nikakvo povećano zračenje nego prilagodba preventivnih planova za zaštitu i spašavanje u slučaju incidenta po iskustvima koja su se pokazala nakon curenja radioaktivnih tvari u japanskoj nuklearki u Fukushimi, navode slovenski mediji.

Tablete kalijevog jodida, koje će onda držati kod kuće, dobit će oko 18.000 osoba u Krškom i Brežicama i to oni koji su mlađi od 40 godina.

Konzumacija tablete kalijevog jodida u slučaju povećanog nuklearnog ili radiološkog zračenja brani štitnjaču, osobito kod mlađih osoba, od prodora opasnog radioaktivnog joda koji može izazvati kancerogena oboljenja. Iskustvo iz Fukushime potvrdilo je da je bolje da stanovništvo to sredstvo ima kod kuće nego da ga dijele za to predviđene zdravstvene službe nakon izravne opasnosti od povećanog zračenja.

Radi se o preventivnoj mjeri za slučaj incidenta u nuklearki Krško. U takvom bi se slučaju izbjegla nepotrebna gužva kod liječnika i u ljekarnama ako stanovnici tablete imaju kod kuće, izjavila je za ljubljanski dnevni list Dnevnik državna tajnica u ministarstvu zdravstva Brigita Čokl.

Kupnju tableta kalijevog jodida financirala je nuklearna elektrarna Krško sa 60.000 eura, a to zaštitno sredstvo za slučaj incidenta ima u svojim zalihama još od 80-ih godina prošlog stoljeća, prenose slovenski mediji.
XS
SM
MD
LG