Dostupni linkovi

Beograd za Belminu: Skup podrške protestima u Sarajevu


Podrška sarajjevskim protestima iz Beograda
Podrška sarajjevskim protestima iz Beograda
Tromesečna beba Belmina Ibrišević, koja zbog neodgovornosti bosanskohercegiovačkih političara nije mogla da dobije pasoš i ode na lečenje u inostranstvo, pokrenula je proteste u gradovima širom BiH, ali i van granica te zemlje. Pod sloganom „Svi smo mi Belmina“, tridesetak građanki i građana okupilo se u nedelju na tvrđavi Kalemegdan u Beogradu, odakle su poslali poruke solidarnosti sa Sarajlijama koji već nekoliko dana protestuju protiv opstrukcija u državnom parlamentu, zbog čega mnoga deca, poput Belmine, ne mogu da dobiju lična dokumenta.

Okupljeni su oko ruku nosili bele trake sa natpisom „JMBG“, dok su se pod kipom Pobednika vijorili transparenti na kojima je pisalo „Beograd s ljubavlju“, „Podrška raji iz Sarajeva, Mostara, Banjaluke, Tuzle – Za bebe“ i „Svi za jednog, jedan za sve“.

Skup je organizovan posredstvom društvenih mreža, a jedna od organizatorki, Sandra Masi, napominje da na ovaj način Beograđani šalju potporu deci u BiH i celom regionu.

„Nije važno kako se zovemo i odakle smo, ovde se okupio zdrav razum. Ovom prilikom želim da poručim svim prijateljima u Sarajevu: uz vas smo, izborite se za ovo i za ceo region. Jako je značajno da se priključi Beograd. Mi želimo da kažemo ljudima u Sarajevu da smo mi uz njih. Želim da naglasim da smo ovde svi multu-kulti. Svi smo mi anonimusi. Svi smo mi građani i običan narod koji je došao da da običnom narodu podršku“, rekla je Sandra Masi.

Okupljanje za Belminu podržali su takođe mlada Beograđanka Nina Živanović i Sarajlija Dino, trenutno nastanjen u Beogradu.

„Volim Sarajevo, volim ljude u Sarajevu“, kaže Živanovićeva, „i bilo mi je sjajno kad sam čula šta je to što oni rade tamo trenutno. Drago mi je što mogu da to podržim u Beogradu, simbolično kod Pobednika.“

Dino, kako kaže, sarajevske proteste prati iz Beograda, odakle se solidariše sa svojim drugovima koji demonstriraju ispred Parlamaneta BiH. Pitamo ga, kakvu je poruku Beograd poslao Sarajevu sa Kalemegdana.

„To je poruka ljubavi, poruka mira. Ako jedno dijete nema pravo da živi normalno, šta onda očekivati za ostale? Nije ovdje bitno ni ime ni narod ni zemlja, bitna su samo djeca“, ističe mladi Sarajlija.

Ovo je prvi beogradski skup solidarnosti sa nekom gradom u regionu, koji je organizovan bez ikakve logističke podrške nevladinog sektora ili političkih stranaka. To za aktivistkinju Maju Mićić, koja je kao građanka podržala skup, ima veliki značaj.

„Mislim da je jako bitno to što ovde vidimo neke ljude koji više ne pribegavaju onome čemu smo navikli, a to su fraze tipa ’to nije moje, to me se ne tiče’. Ne, i te kako nas se tiče Veliki značaj ima to što ovo nisu osobe koje obično viđamo na ovakvim događanjima, nego je to nastalo spontano, građanski, iz najljudskijih mgućih poriva“, objašnjava Mićićeva.

Među okupljenima su većinu činili mlađi ljudi, ali se našao i poneki penzioner, poput Nikole Srbljanina, koji ne krije ogorčenje zbog ponašanja političkih struktura u Bosni i Hercegovini.

„Nije smjelo da se dogodi ono što se dogodilo toj djevojčici, da nije mogla da otputuje na liječenje. Ne smo u vezi pasoša, nego i u vezi sredstava za plaćanje troškova puta, boravka i liječenja. Nadamo se, iako nas je malo, da će ovaj događaj ovdje proći sve barijere i da će doći do ljudi tamo u Bosni. Da vide da sniu sami. Kao što smo pružili podršku njima, tako bismo bilo kome u Evropi ili na zemljinoj planeti. Jer je to jedna pravedna stvar“, ističe naš sagovornik.

Skup je prošao uz jedan manji incident, kada je nekolicina prolaznika verbalno napala učesnike, no obezbeđenje Kalemegda je brzo reagovalo.

Tromesečna Belmina je pre nekoliko dana dobila svoj pasoš kojim će otputovati u Nemačku na operaciju presađivanja koštane srži, no borba za njeno zdravlje tek predstoji.

Protesti u Sarajevu i drugim delovima BiH, međutim, nastaviće se i ove sedmice, pošto su državne institucije donele samo privremeno rešenje o izdavanju jedinstvenog matičnog broja. Dok političari, uz nacionalističu retoriku, međusobno optužuju jedni druge za opstrukciju, građani im poručuju – dosta nam je podela, radite svoj posao.
XS
SM
MD
LG