Dostupni linkovi

Dežer: U junu zeleno svetlo za Srbiju


Na zasedanju Saveta Evropske unije (EU) 28. juna Srbija može da očekuje "zeleno svetlo" za početak pregovora, izjavio je FoNetu šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i naglasio da bi, u tom slučaju, odmah mogla da počne priprema pregovaračkog okvira, dok bi formalni datum na jesen odredilo Predsedništvo EU.

"Mislim da Srbija može da očekuje ono što su predložili visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i evropski komesar za proširenje Štefan File", da se krene ka otpočinjanju pregovora, precizirao je Dežer.

Prema njegovim rečima, to je jasna pozicija koju je Evropska komisija branila, na osnovu napretka Srbije u procesu reformi, dijaloga i usvajanju sporazuma Beograda i Prištine, kao i njihovoj implementaciji, koja počinje da se kreće napred.

"Važno je da dobijemo 'zeleno svetlo' 27 zemalja članica da pregovori mogu da počnu. To znači da prvo moramo da počnemo rad na okviru za pregovore. Da bismo imali pregovore, moramo da imamo okvir kako će se oni voditi i šta su obaveze EU i Srbije u tom procesu", objasnio je Dežer.

To je dokument koji mora da se pripremi pre formalnog početka pregovora, precizirao je Dežer, ističući da bi odmah mogao da počne i proces skrininga, "što znači da uporedimo zakone koje Srbija ima sa zakonodavstvom EU i vidimo šta treba da se uradi".

Na tome, kako je rekao, možemo da počnemo da radimo odmah, ako dobijemo "zeleno svetlo" 28 juna.

Što se tiče datuma, istakao je Dežer, njega će odrediti Predsedništvo EU. Kada dobijemo "zeleno svetlo", jedino pitanje je da imamo spreman dokument i da onda odredimo odgovarajući datum, što može biti na jesen u pogodnom trenutku.
XS
SM
MD
LG