Dostupni linkovi

Mladić zahvalio ljekarima: Tribunal mi je spasio život


Mladić u sudnici 4. lipnja 2013.
Mladić u sudnici 4. lipnja 2013.
Na Haškom sudu održana je rasprava o zdravstvenom stanju zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, nakon koje će suci odlučiti o eventualnom usporavanju suđenja, na kojem je do sada ispitano preko 100 svjedoka tužiteljstva.

Liječnik za pritvorenike Haškog suda, doktor Paulus Falke suce je pri tom obavijestio – kako je general Mladić u dvije godine pritvora izgubio 6 kilograma, da je jako psihički iscrpljen nakon sudskih sjednica te da problemi s visokim tlakom i dalje traju.

Doktor Falke podsjetio je suce da je general Mladić do sada preživio 2 moždana udara te kako dugotrajno suđenje predstavlja napor zbog kojeg može doći do većih zdravstvenih problema, budući da je riječ o sedamdesetjednogodišnjaku sa šećernom bolesti. Zato se doktor Falke složio sa zahtjevom obrane o smanjenju broja dana suđenja u tjednu.

Doktor Paulus Falke
Doktor Paulus Falke
„Mi smo uočili zadnjih mjeseci naročito da se pojačao i zamor. Vidimo da dok se vraća iz sudnice nema snage ni da se svuče, samo legne u krevet i tamo dugo ostaje. Pa čak i propušta obroke“, naveo je Falke.

Obrana nije željela da se o zdravstvenom stanju raspravlja na sjednici zatvorenoj za javnost pa su se mogli čuti detalji problema generala Mladića, između ostalog i oni vezani uz depresiju koja prema zaključku liječničkog konzilija – ipak nije prešla u patološko stanje. No ipak uzima danak i utječe na manjak sna, što dodatno iscrpljuje pritvorenika.

„Pa struktura ličnosti ima puno veze sa stresom. Na primjer – ako ste narcisistička osoba i čujete negativne stvari o sebi u sudnici – to dovodi do ogromnog stresa“, pojasnio je doktor.

Sucima se na kraju rasprave obratio i optuženi Mladić, zahvalivši se medicinskom osoblju pritvorske jedinice za brigu, posebno doktoru Falkeu kojeg je nazvao „članom obitelji“.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:17 0:00
Direktan link

„Neću da hvalim Tribunal, rekao sam ružno o Tribunalu. Ali da nisam došao ovdje – davno bih ja bio u vječnim lovištima. I duboko vam se zahvaljujem, od čistačice do vlasnika Bronova (lokalne bolnice). Spasili ste mi život – hvala vam. Nastavite i dalje, nastaviti ću i ja s radom...pijem lijekove, ali pola moga tijela ne radi“, izjavio je Mladić na kraju rasprave.

Suci će nakon kraćeg razmatranja donijeti odluku – hoće li se broj sudskih dana u tjednu smanjiti s pet na četiri, što bi moglo dodatno produžiti suđenje. Tužiteljstvu je ostalo za ispitati još oko trećinu svjedoka, što bi prema dosadašnjem tempu moglo obaviti za pola godine.

Iza iskaza doktora Falkea, suđenje za genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastavilo se završnim dijelom višednevnog iskaza majora VRS-a Momira Nikolića, koji je kao svjedok pokajnik opisao organizirano ubijanje u Srebrenici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG