Dostupni linkovi

Mladić pokretom ruke nagovestio sudbinu zarobljenih Bošnjaka



Svedočeći protiv svog ratnog komandanta Ratka Mladića, bivši oficir Vojske Republike Srpske Momir Nikolić izjavio je danas pred Haškim tribunalom da mu je Mladić u julu 1995, na pitanje šta će se desiti sa Muslimanima zarobljenim u Srebrenici, oštrim gestom rukom nagovestio da će oni biti ubijeni.

General Mladić (70) optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Bošnjaka u danima pošto je, 11. jula 1995, VRS zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN. Tadašnji oficir za bezbednost Bratunačke brigade VRS, Nikolić (56) pred Tribunalom je 2003. godine priznao krivicu za progon Bošnjaka iz Srebrenice i osuđen je na 20 godina zatvora.

Opisujući susret s Mladićem, dva dana posle pada Srebrenice, na putu ka Bratuncu, dok su sebošnjački muškarci iz šuma predavali VRS, Nikolić je rekao:

"Mladić je razgovaro sa bošnjačkim zarobljenicima i rekao im da se ne brinu, da će sve biti u redu i da će biti prebačeni gde žele... Kad je krenuo ka autu, ja sam pošao za njim i pitao ga šta će se stvarno desiti s tim ljudima. Ni tada nisam verovao da će ići tamo gde žele... General Mladić nasmejao se, ništa nije rekao, samo je napravio pokret rukom s leva na desno i otišao".

Mladićev gest, Nikolić je u sudnici pokazao oštro odmahnuvši ispruženom šakom, s leva na desno, dlana okrenutog na dole.

Momir Nikolić je danas potvrdio i da je u septembru 1995. učestvovao u prebacivanju stotina tela ubijenih Bošnjaka iz grobnice u selu Glogova u druge grobnice na teritoriji Srebrenice.

Na kraju glavnog iskaza, Nikolić se izvinio "svim žrtvama" i "svim porodicama koje su preživele stravičan zločin" u Srebrenici.
XS
SM
MD
LG