Dostupni linkovi

Samit Rusija - EU



U ruskom gradu Jekaterinburgu danas počinje dvodnevni 31. Samit Rusija-EU na kom učestvuju ruski predsednik, predsedavajući EU i predsednik Evropske komisije
Glavna tema biće, kako večeras tokom neformalne večere užem sastavu tako i sutra tokom radnog ručka, situacija u Siriji i novi razvoj događaja vezan za naoružavanje pobunjenika.

Suprotstavljeni stavovi Rusije i Evropske unije po pitanju Sirije dodatno su zaoštreni odlukom EU da ne produži embargo za naoružavanje pobunjeničkih grupa u toj zemlji i posledičnu odluku Moskve da obnovi ispunjavanje ugovora o prodaji oružja, borbenih aviona MIG 29 M2 i raketnih sistema zemlja-vazduh S300, sirijskom režimu.

Tokom neformalne večere prvog dana Samita čelnici Rusije i EU razgovaraće o stanju u svetskoj ekonomiji, ekonomskoj situaciji u Rusiji i Evropskoj uniji, aktivnostima vezanim za održavanje Samita G20 u Sankt Petersburgu, rekao je novinarima pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

Na glavnom događaju Samita, plenarnoj sednici zakazanoj za 4. jun razgovoraće se o novim sporazumima između u Rusije i EU, o trgovinskoj razmeni, energetici kao i o temi koja najviše interesuje građane Rusije - liberalizaciji viznog režima za određene grupe građana i kraća putovanja.

Samit Rusija - Evropska Unija odražava se dva puta godišnje: u prvoj polovini godine u Rusiji, a u drugoj u zemlji EU koja je te godine redsedavajuća EU.
XS
SM
MD
LG