Dostupni linkovi

Ministri u Ohridu: Važnost evrointegracija



Ministri inostranih poslova zemalja Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) odobrili su danas u Ohridu godišnji izvještaj generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Gorana Svilanovića, kao i program rada organizacije od 2014. do 2016. godine.

U programu rada organizacije akcenat je stavljen na Strategiju jugoistočne Evrope 2020. za povećanje stope otvaranja novih radnih mesta i evropsku integraciju.

Najvažniji ciljevi strategije koje treba ostvariti do 2020. godine obuhvataju rast zapošljavanja sa 40 na 45 odsto, povećanje međusobne trgovine za 230 odsto i rast BDP-a regiona sa sadašnjih 38 na 46 odsto evropskog prosjeka.

Evropski komesar za proširenje Štefan File čestitao je RCC-u na obezbjeđenju sveobuhvatnosti u radu i izrazio spremnost EU da u regionu ojača evropsku agendu.

U Ohridu i Strugi tokom vikenda bilo je planirano da se održi Samit šefova država i vlada SEČP, ali je taj skup makedonski predsednik Đorđe Ivanov otkazao nakon što su predsednici Albanije i Hrvatske odustali od učešća, jer nije pozvana predsednica Kosova, jer su se tome usprotivili Srbija i BiH.

Rumunija će predsedavati SEČP u narednom periodu.
XS
SM
MD
LG