Dostupni linkovi

EU osudila gradnju novih stanova u Istočnom Jerusalimu



Evropska unija je u petak osudila izraelski plan izgradnje novih stanova u istočnom Jerusalemu naglasivši da bi širenje kolonija na okupirane teritorije moglo "onemogućiti formiranje dveju država".

Viskora predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton (Catherine Ashton) je pozvala izraelsku vladu da "odmah prekine planove za kolonizaciju Zapadne obale i istočnog Jerusalema”.

Pregovori ostaju "najbolji put" za rešenje izraelskog-palestinskog sukoba, kazala je Ešton. Ona je podsjetila da EU neće priznati ni jednu promenu granica u odnosu na one od pre rata u junu 1967, uključujući Jerusalem, osim onih o kojim su se strane dogovorile.

Nevladina organizacija “Terrestrial Jerusalem” je saopštila da su potpisani ugovori za 300 stanova u četvrti Ramot i da će izgradnja 797 stambenih jedinica biti predložena građevinskim investitorima u četvtri Gilo, u blizini palestinskog grada Betlehema, na Zapadnoj obali.

Kolonije Ramot i Gilo su u istočnom Jerusalemu, u zoni naseljenoj pretežno Arapima, koju je Izrael okupirao i pripojio u junu 1967.

Više od 360.000 izraelskih kolonista žive na Zapdnoj obali, a oko 200.000 u kolonizovanim četvrtima u istočnom Jerusalemu.
XS
SM
MD
LG