Dostupni linkovi

Haški tribunal danas izriče presudu Stanišiću i Simatoviću



Danas će u 16.00 sati biti izrečena presuda Pretresnog vijeća Haškog tribunala u postupku protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, bivšeg načelnika Službe državne bezbjednosti Srbije i bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije Službe državne bezbjednosti.

Oni se terete se za usmjeravanje, organizovanje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje jedinica državne bezbjednosti Srbije koje su ubijale, progonile i deportovale civile Hrvate, bosanske Muslimane, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz BiH i Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Optužbe se odnose na zločine počinjene u SAO Krajini i SAO Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu, kao i opštinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most i Zvornik u BiH. Takođe, Stanišić i Simatovi se terete za ubistvo šest zatvorenika zarobljenih nakon pada Srebrenice, koje su počinili i video zapisom zabilježili pripadnici specijalne jedinice Škorpioni.

Prema optužnici, optuženi su pomogli uspostavljanje centara u kojima su dobrovoljci i regruti obučavani i kasnije raspoređivani u specijalne jedinice Službe državne bezbjednosti Srbije na lokacije u Hrvatskoj.

Te specijalne jedinice su uključivale, pored ostalih, Crvene beretke, Škorpione, Arkanove Tigrove, "Martićevu policiju", miliciju tzv. Srpske autonomne oblasti (SAO) Slavonija, Baranja i Zapadni Srem (SAO SBZS), Jedinice za specijalne operacije (JSO) i Jedinice za antiteroristička dejstva (JATD).

Obojicu optuženih su srpske vlasti uhapsile 13. marta 2003. godine.
XS
SM
MD
LG