Dostupni linkovi

Ban Ki Mun: Sirija se raspada pred našim očima



Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izjavio je u srijedu da se Sirija "raspada", te je zatražio međunarodnu podršku američko-ruskoj incijativi da se sirijska vlast i opozicija privole na pregovore.

Ban je rekao da sukob u Siriji ima "duboke političke korjene" i da neće biti rješen vojno, iako neke strane u sukobu i njihove pristalice iz inostranstva vjeruju da je vojno rješenje moguće.

"Sirija se raspada pred našim očima", rekao je Ban Ki Mun u poruci skupu o Siriji koji se juče održao u Teheranu. Ban je rekao da "haos stvara plodno tlo za radikalizam i sve veće prijetnje regionalnoj stabilnosti".

Generalni sekretar UN se usprotivio dostavljanju oružja objema stranama u sukobu, kao i tome da organizacije poput ekstremističkog libanskog pokreta Hezbolah šalju svoje borce da ratuju u Siriji.

Evropska unija je ukinula embargo na isporuku oružja Siriji, što omogućava da članice Unije pošalju oružje sirijskoj opoziciji, dok će Rusija isporučiti režimu u Damasku napredni raketni sistem zemlja-vazduh "S-300" koji bi, prema najavama iz Moskve, trebalo da spriječi vanjsku intervenciju u toj zemlji.
XS
SM
MD
LG