Dostupni linkovi

Haag donosi presudu za Herceg-Bosnu, u optužnici spomenut i Tuđman



Na Haškom je tribunalu za danas najavljeno izricanje prvostupanjske presude šestorici Hrvata iz nekadašnjeg vojnog i političkog vrha Hrvatske Republike Herceg-Bosne. U optužnici se spominje i nekadašnji politički vrh Hrvatske.

Danas u 10 sati u Sudnici 1 Haškog tribunala izreći će se izricanje prvostupanjske presude šestorici predstavnika nekadašnjeg političkog i vojnog vrha Hrvatske Republike Herceg-Bosne, nikad priznatog entiteta bosanskih Hrvata koji je egzistirao u ratnom razdoblju na dijelovima teritorija BiH.

Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić terete se, kako stoji u optužnici, za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine uključujući ubojstvo, silovanje, seksualno zlostavljanje, uništavanje imovine, zatvaranje, deportaciju i prisilno premještanje počinjeno nad bosanskim Muslimanima i drugim nehrvatima od 1992. do 1994. godine.

U optužnici, među ostalima, spominju se i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, nekadašnji hrvatski ministar obrane Gojko Šušak i nekadašnji načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Hrvatske vojske Janko Bobetko. Oni su navedeni kao sudionici 'udruženog zločinačkog pothvata', koji je za cilj imao 'političko i vojno podjarmljivanje, trajno uklanjanje i etničko čišćenje bosanskih Muslimana i ostalih nehrvata koji su živjeli na onim dijelovima teritorija Republike Bosne i Hercegovine za koje se tvrdilo da pripadaju takozvanoj Hrvatskoj Zajednici (a kasnije Republici) Herceg-Bosni, i pripajanje tih teritorija kao dijela 'Velike Hrvatske''..

Prema optužnici, kao predsjednik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a kasnije i kao predsjednik vlade Hrvatske Republike Herceg-Bosne, Jadranko Prlić je bio jedan od najmoćnijih dužnosnika u vlastima bosanskih Hrvata.

Bruno Stojić je bio načelnik Odjela obrane HVO-a. Slobodan Praljak je istovremeno obavljao funkciju visokog časnika Hrvatske vojske, pomoćnika ministra obrane i višeg predstavnika Ministarstva obrane Hrvatske pri vladi i oružanim snagama HVO-a i kasnije zapovjednika Glavnog stožera te je imao istaknutu ulogu u osiguravanju naoružanja i municije za snage HVO-a te je direktno ili indirektno zapovijedao snagama HVO-a i njegovim operacijama u BiH.

U optužnici se navodi da je kao načelnik Glavnog stožera HVO-a i kasnije kao zamjenik vrhovnog zapovjednika snaga HVO-a Milivoj Petković de jure i/ili de facto rukovodio i zapovijedao oružanim snagama Herceg-Bosne/HVO-a, dok je Valentin Ćorić, kao načelnik Uprave vojne policije, imao ključnu ulogu u uspostavljanju, rukovođenju i operacijama Vojne policije HVO-a. Berislav Pušić je bio načelnik Službe za razmjenu zarobljenika i drugih osoba i predsjednik komisije zadužene za sve zatvore i zatočeničke objekte HVO-a. Tužitelji optužene terete za primjenu sile, zastrašivanje i teror provođenjem masovnih uhićenja bosanskih Muslimana koji su nakon toga bili ubijeni, premlaćivani, seksualno napadani i na druge načine zlostavljani.

Tijekom napada na muslimanske gradove, sela i naselja vršeno je sistematsko granatiranje i snajpersko djelovanje po civilima, imovina muslimanskih civila je uništavana kako bi se osiguralo da ne dođe do povratka stanovništva, stoji u optužnici. Nadalje se navodi da su otvarani objekti u kojima su zatočavani bosanski Muslimani, među kojima su bili žene, djeca i starije osobe. Oni su često držani u užasnim uvjetima i uskraćivane su im osnovne ljudske potrepštine, kao što su odgovarajuća prehrana, voda i zdravstvena njega.

Mnogi zatočenici su bili prisiljeni na fizički rad ili na prikupljanje leševa u opasnim borbenim situacijama. Postupak protiv šestorice jedan je od najkompleksnijih od osnutka Haškog tribunala. Optuženici su se dragovoljno Haagu predali još 2004. godine, suđenje im je počelo dvije godine kasnije, a završne su riječi izrečene 2011. godine.

U srijedu, kada bude izrečena prvostupanjska presuda, proći će više od sedam godina od početka suđenja tijekom kojeg su tužitelji pozvali 145, a obrana 61 svjedoka. Svi optuženici pred sudom su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj točki optužnice, a njihovi braniteljski timovi traže oslobađajuće presude. Tužitelji, s druge strane, za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića traže po 40 godina zatvora, za Ćorića 35, a za Pušića 25 godina.
XS
SM
MD
LG