Dostupni linkovi

Japan:30 nuklearnih istraživača izloženo radijaciji


Radijaciji je izloženo 30 istraživača u Japanu prošle sedmice kada je radioaktivni materijal iscurio iz laboratorije tokom eksperimenta, najnoviji su podaci koje je danas saopštila Japanska agencije za atomsku energiju.

Radioaktivni materijal iscurio je 23. maja iz laboratorije za fiziku u Tokaimuri, 110 kilometara sjeveroistočno od Tokija, tokom eksperimenta, saopštila je Japanska agencija za atomsku energiju.

Agencija je vladinom regulatornom tijelu za nuklearnu oblast prijavila incident sa zakašnjenjem većim od 34 sata, jer se vjerovalo da je curenje radioaktivnog materijala na vrijeme obuzdano.

Istraživači su radili na stvaranju čestica usmjeravanjem snopa protona na zlato, ali se oprema pregrijala, što je izazvalo isparavanje i oslobađanje radioaktivnog zlata.

Curenje je u početku bilo ograničeno na unutrašnji dio laboratorije.

Radioaktivni materijal je iscurio iz laboratorije u atmosferu, nakon što su istraživači upotrijebili ventilatore da bi snizili nivo radijacije u samoj laboratoriji, navodi Agencija.

U saopštenju se ističe da je sistem ventilacije raznio radijaciju po čitavom objektu u kojem je u vrijeme incidenta bilo 55 zaposlenih.

Agencija je saopštila da su dva istraživača izložena radijaciji od 1,7 milisiverta, što je nešto više nego tokom radiološkog snimanja.

Portparol agencije naglasio je da nikome od njih nije bilo potrebno liječenje.

Za radnike u nuklearnim postrojenjima određena je godišnja granica radijacije od 100 milisiverta u periodu od pet godina.
XS
SM
MD
LG