Dostupni linkovi

Meron:Nema imuniteta od krivičnog gonjenja


Theodor Meron, predsjednik ICTY
Theodor Meron, predsjednik ICTY
Predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron ocijenio je da će Rezidualni mehanizam, koji će naslijediti ovaj sud, neće omogućiti imunitet od krivičnog gonjenja.

"Stvaranjem tog mehanizma Savjet bezbjednosti UN stavio je svima jasno do znanja da zatvaranje Tribunala neće otvoriti vrata imunitetu od krivičnog gonjenja", naveo je sudija Meron, povodom 20 godina rada suda u Hagu.

On je podsjetio da je Rezidualni mehanizam već preuzeo glavne obaveze Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu.

Prema njegovim riječima, Rezidualni mehanizam pomoći će da bude obezbijeđen nastavak misije Tribunala.

"Stvaranje Haškog tribunala odražava posvećenost međunarodne zajednice pravdi i njenu riješenost da niko ne može imati imunitet od krivičnog gonjenja, bilo da je riječ o pojedincu, pa čak i najvišem političkom ili vojnom lideru koji je optužen za genocid, zločine protiv humanosti, ili kršenja zakona i običaja ratovanja", istakao je Meron u saopštenju.

Meron je naveo da je Tribunal završio procese protiv 161 optužene osobe, uključujući visokopozicionirane vojne i političke lidere, te učestvovao, između ostalog, u formiranju Odjeljenja za ratne zločine Suda BiH.

On smatra da je rad Tribunala otvorio put za uspostavljanje velikog broja drugih međunarodnih krivičnih tribunala, uključujući prvi stalni Međunarodni krivični sud.

U Haškom tribunalu danas će biti održana svečanost povodom 20 godina od osnivanja ovog suda, kojoj će, između ostalih prisustovati i holandski kralj Vilem-Aleksander.

Zvanicama će se na otvaranju obratiti predsjednik Tribunala Teodor Meron, generalni sekretar Ministarstva inostranih poslova Holandije Rene Jones-Bos i gradonačelnik Haga Jozias van Artsen.
XS
SM
MD
LG