Dostupni linkovi

Zločin na Tuzlanskoj kapiji: Roditelji 18 godina u potrazi za pravdom


Groblje na kojem su sahranjeni mladi ubijeni na Kapiji, 25. maj 2013.
Groblje na kojem su sahranjeni mladi ubijeni na Kapiji, 25. maj 2013.
U Tuzli je obilježena 18. godišnjica od stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji. Osamnaest godina poslije za roditelje jednaka tuga i bol. Oni još uvijek pred Sudom BiH vode pravnu bitku za kažnjavanje zločina. Naime, nakon presude Novaku Đukiću, koji je osuđen na 25 godina zatvora pred Sudom BiH, porodice ubijene djece tužile su i Republiku Srpsku. Cijeli pravosudni proces ide presporo, a na to, smatraju roditelji, uveliko utječe politika.

Nakon što je bivši komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske Novak Đukić osuđen na 25 godina zatvora i proglašen odgovornim da je 25. svibnja 1995. godine izdao naredbu da se na Tuzlansku kapiju ispali granata s Ozrena, a koja je pri tome ubila 71 osobu, roditelji ubijene djece tužili su još 2011. godine Republiku Srpsku za ovaj zločin. Pred Općinskim sudom u Tuzli 80 je ovakvih tužbi, a samo dio njih je okončan.

„Ovih dana imamo informaciju da će naredne sedmice biti zaista saslušano, odnosno izvršena nekakva provjera podataka i vještačenja za nekih 15-ak, 20 ljudi. Mali broj ljudi, mali broj je podnesenih tužbi, negdje oko 80. Trebalo bi biti duplo više. Nevjerovatno", kaže Hilmo Bučuk, otac ubijene Lejle.

Zineta Hidanović, majka ubijenog Alema, kaže nam da tužbe nisu podignute da bi roditelji ostvarili oštetne satisfakcije u materijalnom smislu, već da se dokaže da su zločini činjeni u ime Republike Srpske:

Zineta Hidanović
Zineta Hidanović
„Meni je cilj da se kaže da su krivi. Nije mi cilj da dobijem hiljadu, pet, deset, sto. Ja to neću ni dočekati, garantujem vam da neću dočekati. To će biti teško. Kako je pošlo, njihovi ratni zločinci i ordenja dobivaju. Ne čudi me da se čuje danas, sutra da je čak i Novak Đukić izašao iz zatvora, ili da će mu se ponovo suditi kao što se tražilo. Hajdete mi, molim vas, navedite samo jedan primjer ko je to dobio nešto od RS", kaže Zineta Hidanović.

Osamnaest godina poslije, roditeljima se i dalje traže dokazi i dodatna vještačenja iz svibnja 1995. godine.

„Nema dokaza?! Ovoliki narod pobijen – a nema dokaza?! Ko je zločinac neka odgovara, bilo koje nacionalnosti bio. Ja nisam protiv nijedne nacionalnosti. Ko dolazi ovdje, pa vidi, to im je dokaz - da vide samo ovoliku mladost ubijenu. I zar nije to svijetu dovoljno, a kamoli našemu narodu? Ali ništa to. To sve sporo ide, sve teško...“, navodi Bahra Hasanović, majka ubijenog Senada.

U cijeli ovaj pravosudni proces koji obitelji vode u postupku protiv Republike Srpske uključena je i Fondacija „Istina, pravda pomirenje“ iz Tuzle. Njen predsjednik Sinan Alić kaže da za svaku žrtvu sud traži dodatno vještačenje, što ne samo da je za obitelji mnogo u novcu već što predstavlja i dodatnu traumu:

„Fondacija je preuzela na sebe obavezu da obezbijedi sredstva za vještačenja. To su najčešće psihijatri, nekada i ortopedi, zavisi od vrsta povreda. Ali kad je riječ o najtragičnijim, onda najčešće je riječ samo o psihijatri analiziraju porodicu koja je tu bol pretrpjela. Do sada ima samo nekoliko prvostepnih presuda. To ide prilično sporo. Sad je povećan broj sudija koji rade samo na tom predmetu i mi očekujemo da u ovoj godini može doći do intenziviranja tog procesa. Iznosi koji se traže su otprilike oko 100.000 maraka", kaže Alić.

Obrana generala Novaka Đukića najavila je zahtev za reviziju postupka u slučaju Tuzlanska kapija, a Jugoslav Petrušić nedavno je na televiziji RS-a negirao zločin na Kapiji navodeći da granata nije ispaljena, već da je podmetnut eksploziv. Obitelji smatraju da se ta negiranja vrše upravo zbog njihovih tužbi prema Republici Srpskoj.

Hilmo Bučuk
Hilmo Bučuk
„To je proces koji ide dalje i koji će sigurno puno, puno koštati RS. Ali s napomenom - niko od nas to nije uradio da bi dobio neku naknadu. Mi to radimo, odnosno ja to radim i radiću sve dok sam živ zato da svi koji su počinili zločin odgovaraju. Nisu oni svi još procesuirani, niti je RS platila za zločin do kraja. Na bilo koji način na koji se mogu osuditi, na koji mogu biti kažnjeni, neka budu kažnjeni i neka plate za taj zločin", kaže Hilmo Bučuk.

Za cijeli pravosudni proces Sudu BiH roditelji su dostavljali dokaze. Nakon presude Novaku Đukiću nikada se više nitko nije našao pred pravosuđem za 71 ubijeni i 124 ranjeni život.

„Ali mi hoćemo dalje. Ne možemo na ovome ostati", naglašava Zineta Hidanović.

Sve ono što jednom pravosuđe kaže o Kapiji, bit će i povijesna činjenica BiH.

„Uzeti Kapiju kao eklatantan primjer kulminacije neljudskog, nemoralnog, onoga što se protivi konvencijama o vođenju rata. Dokumentaciona osnova kapije zaista postoji - i u institucijama i kod pojedinaca. Niko ne može dovesti u pitanje je li to bilo i je li ta dimenzija zločina. Postavlja se pitanje ko je to učinio. A učinio je neki barbar, neko ko nema veze sa ljudskim bićem", zaključuje predsjednik Društva historičara TK Azem Kožar.

Što god pravosuđe na kraju reklo, imena ubijene mladosti na Kapiji zasigurno će zauvijek biti najvrjednije svjedočanstvo da se ovakav zločin više nikada i nikome ne dogodi.

*******************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG