Dostupni linkovi

Fuele: Trebamo pomoći BiH da ne ostane zaglavljena u dejtonskim okvirima


Štefan Fuele, evropski komesar za proširenje
Štefan Fuele, evropski komesar za proširenje
Evropski komesar za proširenje Štefan Fuele poručio je u obraćanju Evropskom parlamentu da je sada vrijeme da BiH uskladi svoj ustav s odlukom Suda za ljudska prava "Sejdić i Finci", jer će u suprotnom prekršiti međunarodne obaveze, što će imati posljedice.

"Šta da radimo s izborima u BiH naredne godine, bez rješenja o odluci 'Sejdić i Finci'? Hoćemo li onda zazvoniti na uzbunu?", rekao je Fuele poslanicima Evropskog parlamenta, koji su danas raspravljali o Nacrtu rezolucije o BiH.

Istakao je da Evropska unija jedino može pružiti pomoć, ali je na političkim liderima u BiH da načine konkretne poteze, saopćeno je iz EU.

"U trenutnoj situaciji političke nestabilnosti u Federaciji BiH, teško je naći konsenzus o suštinskim pitanjima - a ipak, to ostaje ključno pitanje", rekao je Fuele.

Istakao je da će pristupanjem Hrvatske, BiH postati direktni susjed EU, zbog čega Unija radi sve da olakša ovaj novi status i učini ga uspjehom za obje strane.

"I pored stalnih neuspjeha, ponovili smo da je naše kontinuirano nastojanje i podrška dostupna za one koji žele da se stvari kreću naprijed. Naš strukturalni dijalog o pravosuđu urodio je plodom", rekao je Fuele.

U nastavku izlaganja je rekao da je nakon Dejtonskog sporazuma, koji je tada bio najbolji okvir za postizanje mira u BiH, "sada došlo vrijeme da se razmišlja o drugom okviru za transformaciju BiH", a najmoćniji instrument za to je proširenje EU.
XS
SM
MD
LG