Dostupni linkovi

Brisel: Postignut načelni dogovor o primeni sporazuma, na potezu vlade


Premijer Kosova Hašim Tači i premijer Srbije Ivica Dačić usaglasili su u sredu u Briselu utvrđeni tekst za primenu sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda o kojem treba da se konsultuju, saopštila je visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton.

"Premijer Tači i premijer Dačić nastavlili su razgovore i dogovorili su se na konkretnom tekstu o kojem treba da se konsultuju. Oni će biti u kontaktu sa mnom do kraja sedmice", izjavila je Ešton nakon sastanka.

Njena portparolka Maja Kocijančič izjavila je za RSE da vlade moraju da se izjasne o ovom tekstu do kraja nedelje, naglasivši da se dijalog nastavlja na svim nivoima.

"Implementacija je ključna i mora da počne što je pre moguće", ponovila je Kocijančič.

Ona je rekla i da će EU nadgledati da li će se dogovoreno sprovoditi ukoliko dve vlade daju zeleno svetlo.

Kosovski premijer Hašim Tači je nakon trojnog susreta izjavio da je postignut načelni dogovor, kao i da će poslednju reč dati vlade dve zemlje.

"Imamo dogovor u načelu između dve vlade o planu implementacije. Sledeće što treba da uradimo je da potvrdimo ovaj načelni dogovor između dve vlade. U načelnom dogovoru su jasno definisani akteri i svi rokovi za sledećih šest meseci. Sve ovo je u skladu sa dogovorom koji je postignut 19. aprila", izjavio je Tači.

"U danima koji predstoje imaćemo profesionalne timove koji će se susresti i pokrenuti implementaciju", izjavio je kosovski premijer.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da se došlo do teksta koji obuhvata plan sprovođenja aprilskog sporazuma o kojem će se izjasniti vlade Srbije i Kosova do kraja ove nedelje.

"Došlo se do teksta o kome će se izjasniti i Vlada Srbije i vlada u Prištini do kraja ove nedelje, teksta koji obuhvata plan sprovođenja sporazuma koji je potpisan ovde u Briselu. Plan obuhvata radnje i rokove koje treba obaviti u narednim mesecima", rekao je Dačić naglasivši da je bilo veoma bitno da se dođe do usaglašenog teksta kako bi se potvrdila ozbiljna namera da se sporazum sprovede.

Dačić je napomenuo da su sastanci bili dugi i teški.

"Nismo želeli da ovaj tekst bude opterećen nekim dodatnim pitanjima koja nisu bila predmet rasprave, odnosno teksta sporazuma koji je potpisan. Tražili smo rešenja koja su održiva, koja su praktična i koja će, naravno, biti u interesu našeg naroda koji živi na Kosovu i Metohiji", naveo je Dačić.

Dačić je nakon što je objasnio iz kojih delova se sastoji plan primene sporazuma naglasio:

"O ovome treba da se izjasne vlade do kraja nedelje. Obavićemo sve konsultacije i videćemo da li je sve u skladu sa onim o čemu smo razgovarali i ukoliko nema nikakvih pitanja koja zadiru u onu brigu oko koje smo brinuli svih ovih nedelja, Vlada će pismeno obavestiti Ketrin Ešton da li prihvata ili ne prihvata ovaj plan".

Dijalog će se nastaviti, rekao je premijer Srbije, dodavši da će se razgovori voditi i o drugim otvorenim pitanjima.

Lokalni izbori, kako je rekao, biće organizovani pod nadzorom OEBS-a, a integrisanje u policijske i pravosudne strukture trebalo bi da bude završeno do kraja godine.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:09 0:00
Direktan link

I Tači i Dačić zahvalili su se Ketrin Ešton na njenom posredovanju u razgovorima.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je u sredu da je sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine veoma važno i da očekuje da će u narednim mesecima on u potpunosti biti primenjen.

"Ne očekujem njegovu potpunu primenu sada, ali je veoma važno da proces počne što pre", rekao je Dežer.
XS
SM
MD
LG