Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Insajder o naređenjima za zauzimanje Srebrenice


Mirko Trivić svjedoči na suđenju Mladiću, 21. svibanj 2013.
Mirko Trivić svjedoči na suđenju Mladiću, 21. svibanj 2013.
Haško suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom Mirka Trivića, još jednog insajdera iz srpskih snaga koji je sudjelovao u zauzimanju Zaštićene zone Srebrenica u srpnju 1995. godine.

Pukovnika Trivića je tužiteljstvo suočilo s nizom naređenja iz Drinskog korpusa koji prikazuju koordinaciju izvještavanja o akcijama, odnosno korespodenciju između vojske i predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

„U Srebrenicu se može ući“, glasilo je obavještenje sigurnosnog oficira Glavnog štaba VRS-a Zdravka Tolimira kojim traži dopuštenje predsjednika Karadžića za nastavak akcije, 9. srpnja 1995. godine. Kao načelnik brigade unutar Drinskog korpusa VRS-a, Trivić je u sudnici pojasnio lanac informiranja te zapovjedanja između vojnih i civilnih vlasti bosanskih Srba.

„Procijenjeni su uslovi da je otvoren prilaz Srebrenici i eliminaciji enklavi. Da nema velikog otpora. I ovaj je dao suglasnost da se uđe, ali s upozorenjem o ovim aktivnostima i odnosu prema civilnom stanovništvu i ovima koji vode borbena djelovanja“, prokomentirao je korespodenciju svjedok.

Zašto je zapovjed Karadžića o zauzimanju Srebrenice poslušana, a naređenje o postupanju sa zarobljenicima u skladu sa ženevskim konvencijama - nije, utvrditi će sudsko vijeće nakon izvođenja svih dokaza u vezi optužbe za genocid. Kršenja međunarodnih pravila prilikom zauzimanja spomenute zaštićene zone, srpske snage su bile svjesne i pri samom ulasku u nju, što je potvrdio i insajder Trivić – prisjećajući se riječi generala Mladića.

„Obratio se cirkularno svim zapovjednicima, odnosno jedinicama koje su sudjelovale u ovim djelovanjima, s upozorenjem da je procjena da može doći do udara NATO zračnih snaga po snagama koje su na tom prostoru. Prije nego što je udar, dakle najavio je mogućnost tim svojim obraćanjem“, opisao je Trivić.

Svjedočenje svog bivšeg podređenog, general Mladić je pratio osmjesima i drugom gestikulacijom pa je zaradio još jedno u nizu upozorenja pred izbacivanje iz sudnice - od strane predsjedavajućeg suca Alphonsa Oriea.

„Gospodine Mladiću, klimati da ili ne bilo kome, nije dozvoljeno. To se može shvatiti kao komentar o iskazu, tako da se trebate suzdržati od takvih radnji. Znate kakve su posljedice ako nastavite“, upozorio je sudac.

Tijekom unakrsnog ispitivanja obrana generala Mladića se najviše bavila opravdanjima za zauzimanje Srebrenice od strane VRS-a u akciji pod nazivom „Krivaja 95“, podsjećajući Trivića na napade Armije BiH na okolna srpska sela iz zaštićene zone.

Svjedok je naveo kako je kod područja Nove Kasabe, prolazeći svojim vozilom, vidio veliki broj zarobljenika, nazivajući ih „razoružanim pripadnicima 28.divizije Armije BiH“.

Suci su dodano upitali Trivića da pojasni – kako je mogao razlikovati razoružane vojnike Armije BiH od zarobljenih civila, no insajder je pri tom pokušavao izbjeći odgovor.

„One koje sam vidio u Kasabi za mene su bili razoružani vojnici koji su uhvaćeni u završnoj fazi gonjenja“, odgovorio je svjedok nakon čega je sudac Christoph Flugge ponovno ponovio pitanje predsjedavajućeg suca Orie-a.

Trivić je nakon toga pokušao objasniti da su se svi koji su krenuli prema Tuzli doveli u položaj da ih se smatra „neprijateljskom, vojnom snagom“, no sudac nije bio zadovoljan odgovorima, odustavši od pokušaja dobivanja jasnog odgovora.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:26 0:00
Direktan link

Trivić će iskaz dovršiti u srijedu.

Suđenje će se zatim nastaviti iskazom zaštićenog svjedoka pod pseudonimom RM-214, a za ovaj tjedan je najavljeno i svjedočenje istražitelja haškog tužiteljstva Tomaša Blaščika koji će govoriti o načinu prikupljanja dokaza. Između ostalog i o pronađenim ratnim dnevnicima generala Mladića koji se smatraju jednim od najčvršćih dokaza haškog tužiteljstva.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG