Dostupni linkovi

Reeker bh. političarima: Ispunjavajte obaveze i vratite se reformama


Filip Reeker
Filip Reeker
Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Reeker izjavio je u utorak u Sarajevu da probleme BiH ne može rješavati međunarodna zajednica, već da bh. političari moraju ispuniti svoje obaveze kako bi zemlja išla naprijed. Reeker se obratio studentima Američkog univerziteta u BiH tokom predavanja „Politička odgovornost za evroatlantsku budućnost“.

Na putu evroatlantskih integracija, BiH zaostaje iza svojih susjeda u regiji, upozorio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Philip Reeker. BiH može i mora bolje, jer građani BiH zaslužuju iste šanse, kazao je Reeker, uz ocjenu da stranački lideri bolju budućnost drže kao taoca, istinski se fokusirajući samo na sopstvene, sebične političke ciljeve.

„Ova zemlja očajnički treba strana ulaganja da bi se otvorila nova radna mjesta i stvorile nove šanse. Tako funkcioniše moderni svijet. Ipak, prošle godine strana ulaganja u BiH pala su za nevjerovatnih 30 posto,“ riječi su Filipa Reekera, koji prenosi da međunarodna zajednica niti može, niti želi rješavati bh. probleme, ali pruža ruku i daje punu podršku:

„Ovdašniji neuspjesi su direktan rezultat političkih igara koje igraju lideri, a koji su zaboravili da su prvenstveno odgovorni svojim građanima. Odluka SDP-a prošlog ljeta da prestruktuira federalnu vladu bez uzimanja u obzir ustavnih procedura uništila je zamah evroatlantskih integracija. Istovremeno, zloupotreba mjera i blokada procedura od strane SDA produžila je političku paralizu i dala izgovore drugima da se ne bave puno važnijim pitanjima.“

Pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara ukazao je na dva problema koja trenutno blokraju napredovanje BiH. Prvi je provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, a druga se tiče knjiženja vojne imovine.

„Politički lideri su se prije godinu dana dogovorili oko načina knjiženja vojne imovine. Pa, ipak, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nastavlja blokirati provođenje sporazuma na koji je pristao,“ kaže Philip Reeker prenoseći jasnu poruku bh. političarima i vladinim zvaničnicima:

„Ispunjavajte preuzete obaveze i vratite se reformama, a mi ćemo vas podržati na sljedećem koraku ka članstvu u EU i NATO-u.“
XS
SM
MD
LG