Dostupni linkovi

Prva konferencija o LGBT zajednici na Kosovu: Promovisati i zaštiti prava


LGBT zastava, ilustracija
LGBT zastava, ilustracija
Povodom Međunarodnog dana protiv homofobije i transfobije u Prištini je u petak održana konferencija o pravima zajednice LGBT na Kosovu. Konferenciju je organizovao ured premijera Kosova u saradnji sa Centrom za društvenu emancipaciju, a uz podršku finske ambasade u Prištini. Glavni cilj konferencije bio je podizanje svesti stanovništva uz nastojanje promovisanja i zaštite prava zajednice LGBT populacije za stvaranje tolerantno društva za jednakim mogućnostima, ravnopravnim tretiranjem i bez diskriminacije.

Vladini zvaničnici izjavili su da, iako su građani Kosova proevropski orjentisani i otvoreni prema različitim društvenim grupama, kod njih ipak postoji jak osećaj predrasuda ali i mržnje prema osobama sa drugačijim seksualnim orjentacijama.

Habit Hajredini iz Kancelarije za dobro upravljanje pri Uredu kosovskog premijera, navodi da je takvo ponašanje građana prema zajednici LGBT-a verovatno posledica nedostatka znanja i informacija o ovoj zajednici, ali i direktnih kontakata sa njima.
Srećom, dodao je on, Kosovo radi na izgradnji zakonske infrastrukture koja je u skaldu sa međunarodnim standardima o zaštiti i promociji ljudskih prava u tom kontekstu.

“U svakom slučaju, ova situacija zahteva ozbiljan angažman, a institucije, javno mnjenje i NVO koje se bave promocijom i zaštitom ljudskih prava, trebaju se upozoriti da povećaju napore za više tolerancije, poverenja, razumevanja i prihvatanja različitih društvenih grupa”, kazao je on.

Na Kosovu je u decembru prošle godine zabeležen incident kada su neidentifikovane osobe demolirale scenu u sali Doma za omladinu i sport, u kojoj je trebala da se održi debata sa osobama iz LGBT zajednice i promocija Magazina Kosovo 2.0, a koji je bio posvećen seksu i seksualnosti. Par dana kasnije, pretučen je LGBT aktivista.
Konferencija u zgradi Vlade Kosova u petak prva je ovakve vrste.

Ministarka evropskih integracija, Vlora Citaku, izjavila je ovom prilikom da Ustav Kosova garantuje da su svi građani Kosova jednaki pred zakonom i da svako uživa jednaku zakonsku zaštitu, bez diskriminacije.

„Ponosna sam što u našoj zemlji Ustav i zakoni štite jednakost, ali istina sa kojom se suočavamo svaki dan podseća nas da je ovaj ideal, oko kojeg smo se složili 17. februara, kada smo proglasili nezavisnost naše Republike, još uvek daleko od ostvarenja. Neprihvatljivo je da se u najmlađoj zemlji u Evropi, sa najmlađom populacijom, koja bi trebala otvoreno da razmišlja, još uvek ima nasilja i diskriminacije na osnovu seksualne orjentacije“, kazala je Citaku.

Više od 1.000 članova

Narodni Advokat, Sami Kurteshi, ovom prilikom je pozdravio organizaciju konferencije, te je dodao da je zabrinjavajuće to što se na LGBT populaciju gleda kao da je nešto „sa strane“. On je takođe kazao da ga zabrinjava pristup odgovornih institucija u slučajevima kada postoje znaci ili netolerantna delovanja određenih grupa. Zasto tužilaštvo, sud, policija nisu oživele za poslednji slučaj od decembra, upitao je on.

„Ne očekujem od našeg društva da se modernizuje za jednu noć ili jedan dan. Očekujem solidarizaciju sa ljudskim pravima. Ne sa LGBT zajednicom, već sa ljudskim pravima. Niko nema pravo u ovom društvu, u ovoj zemlji, da diskutuje o zajednici kao da je ona nešto strano, da se pitamo kako možemo da je integrišemo, da li imamo mentalitet ili ne za to, ili da li imamo tu kulturu. Ona je nerazdvojni deo društva“, kazao je Kurteshi.

Mirvete Bajrami ispred LGBT populacije na Kosovu navodi da ova zajednica zapravo ne uživa zakonsku zaštitu, zato što LGBT zajednicu čine lezbejke, gejevi, biseksualci i transseksualci, dok na osnovu zakona i ustava, samo se seksualna orjentacija priznaje kao pravo, ali ne i rodni identitet, što znači da transrodne i transeksualne osobe nisu zaštićene zakonom.

Ona je dodala da LGBT populacija na Kosovu postoji od kako postoji Kosovo kao geografski prostor, ali da NVO rade na njihovim pravima od 2003. Po njenim rečima, zajednica LGBT-a broji više od 1000 članova.

„Razlog što ih ne vidite je zato što u većini slučajeva ne želite da ih vidite, a nije nam se pružila prilika ni da se izrazimo. Drugo, istina je da smo pod pretnjom svaki dan. Slučajevi diskriminacije nad ovom zajednicom su prisutni već duže vreme. Od 2005. do sada bilo je dva ubistva u našoj zajednici, više od 20 je pretučeno, troje je udaljeno od svojih kuća i veliki broj nema kuda da ide. Ima nekoliko slučajeva ugrožavanja prava i diskriminacije u školama, ali ima mnogo više uvreda u školama i na fakultetima. Sve dok se osobama koja napadaju pripadnike zajednice LGBT ne sudi i ne odredi pritvor, ova diskriminacija neće prestati“, kazala je ona.

Na konferenciji su prisustvovali i ambasadori evropskih zemalja i američkih organizacija na Kosovu i tom prilikom pozdravili ovu inicijativu. Ispred mnogih ambasada i sedišta međunarodnih misija danas je podignuta i rainbow zastava.
XS
SM
MD
LG