Dostupni linkovi

Vladaju homofobija, predrasude i stereotipi


Most na Morači, 17. maj 2013.
Most na Morači, 17. maj 2013.
Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije u Crnoj Gori se ove godine obiljžava nizom manifestacija. Pored perfomansa, sportskih događaja, radionica i humanitarnih akcija, predstavljeno je istraživanje o stavovima srednjoškolaca prema osobama drugacije seksulane orijentacije. Ono ukazuje na homofobiju, predrasude i stereotipe zastupljene kod mladih, ali i na njihovu nespremnost da mijenjaju stavove o ovom pitanju.

Istraživanje provedeno tokom aprila i maja na skoro 1.600 ispitanika u 32 srednje škole u Crnoj Gori, pokazalo je da većina srednjoškolaca smatra da je homoseksulanost bolest, predstavila je rezltate ankete Ivana Vujović iz nevladinog „Juventasa”:

„Većina srednjošlolaca smatra da homoseksulanost nije prirodna.Nažalost preko 50 odsto njih smatra da je homoseksulanost bolest, dok svaki četrvrti ispitanik prihvata da homoseksuilanost nije bolest”, kaže Vujovićeva.

Teško se prihvata da je drug iz klupe drugačije seksualne orijentacije, a najteže ako je LGBT osoba iz uže ili šire familije.

„44,2 odsto ispitanika ne bi prihvatilo druga is klupe ukoliko bi on bio gej, lezbejka, biseksualac ili transrodna osoba. Ukoliko bi bio član uže porodice onda je to najizraženiji procenat od 54,1 odsto, odnosno 50 procenata, ukoliko je član šitre porodice", navodi Vujovićeva.

Sa predstavljanja rezultata istraživanja
Sa predstavljanja rezultata istraživanja
Podatak da svega 15 odsto srednjoškolaca želi da živi u društvu u kome bi homosksualnost bila prihvaćena kao normalna stvar, pokazuje koliko još rada ima na promjeni ustaljenih obrazaca, predrasuda, stereotipa, ukazuje predstavnica Juventasa Ivana Vujović:

„Na žalost 65 procenata ispitanika se izjasnilo da ne bi voljelo da živi u društvu u kome je homoseksulanost normalna stvar, što je pokazatelj koliko treba raditi na promjeni stavova i koliko je jako važno da mladi dobiju ispravne informacije u procesu obrazovanja.”

Napredak spor i nedovoljan

Anketa je mjerila i spremnost srednjoškolaca da kroz razne vidove radionica rade na razumijevanju i poštovanju različitosti, razbijanju predrasuda, ali i tu su podaci obeshrabrujući:

„Svega 16 procenta srednjoškolaca pokazuje želju da se edukuje kada su upitanju raličite nijanse seksualnosti.”

Most na Morači, 17. maj 2013.
Most na Morači, 17. maj 2013.
„Crna Gora je ostvarila određeni napredak u zaštiti i unapređenju prava LGBT osoba”, ocijenila je američka ambasadorka u Podgorici Su Kej Braun, ali i ukazala, da je taj napredak „spor i nedovoljan”, te da još mnogo toga treba uraditi.

„Veliki je jaz između vladine podrške i percepcije javnosti o LGBT osobama. Po poslednjim istraživanjima skoro 70 procenata populacije vjeruje da je homoseksualnost bolest. I pored učinjenog progresa na ovom planu, još mnogo toga mora da se uradi kako bi se osiguralo da se niko u Crnoj Gori ne stidi i ne živi u strahu zbog drugačije seksualne orijentacije”, poručila je Braun.

Savjetnica u Ministarstvu prosvjete Tamara Milić kaže da u obrazovnom sistemu postoji namjera, volja i kapacitet da se sa mladima radi na razbijanju prerasuda prema LGBT osobama, na izgradnji tolerancije i poštovanja ljudskog dostojanstva. Milić ukazuje koliko je za adolescente drugačije seksulane orijentacije, baš u tom uzrastu, važno da budu prihvaćeni u sredini u kojoj odrastaju.

„Osobe u ovoj životnoj fazi treba podržati u procesu razumijevanja, prihvatanja i vrednovanja vlastite seksulane orijentacije, odnosno identiteta, jer se identite formira u periodu adolescencije.”

Vlada je prošle nedelje, u susret Međunarodnom danu borbe protiv homofobije, usvojila Strategiju sa ciljem poboljšanja uslova života LGBT osoba i borbe protiv svoh oblika diskriminacije kojima su one izložene.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije u Crnoj Gori se ove godine obilježava nizom manifestacija i manje stidljivo nego što je to ranije bio slučaj. Najupadljivije je bilo to u Podgorici, gdje je pješački most u centru grada osvanuou duginim bojama, sa preko 1200 balona i oko 500 poruka LGBT osoba upućenim građanima. Poruke je, međutim, malo ko mogao da pročita, jer su one, kao i baloni, ubrzo uklonjeni.
XS
SM
MD
LG