Dostupni linkovi

Dačić:Posjeta Vestervelea ohrabrenje


Premijer Srbije Ivica Dačić
Premijer Srbije Ivica Dačić

Premijer Ivica Dačić izjavio je da od posjete njemačkog ministra spoljnih poslova Gvida Vestervelea ne očekuje nove uslove u približavnju EU, već ohrabrenje.

Premijer je rekao da je Srbiji za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU neophodno da se postigne plan o primjeni briselskog sporazum.

Posjeta Vestervelea je veoma važna zato što dolazi uoči odlučivanja u Bundestagu o tome da li će Njemačka podržati da Srbija u junu dobije datum za početak pregovora, rekao je Dačić novinarima u beogradskom cetru "Sava", gdje je prisustvovao svečanosti povodom 110 godina od osnivanja Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Dačić je rekao da posjetu Vestervelea doživljava kao ohrabrenje i najavio dolazak u Beogradu britanskog ministra spoljnih poslova Vilijama Hejga 30. maja.

"Biće još takvih posjeta narednih dana", kazao je Dačić.

On je kazao da EU želi da se uvjeri da će sporazum Beograda i Prištine biti sproveden u praksi i da neće ostati "mrtvo slovo na papiru" ako se Srbiji da datum.

"To ne znači da sve treba da bude urađen do datuma kada se odlučuje o dobijanju datuma, a to je 27. i 28. juna, ali EU želi da vidi da se sporazum primenjuje", rekao je Dačić.

Premijer je kazao da "Srbija želi da primijeni sporazum ali ne želi da se se primijeni nešto što nije u tom sporazumu".
XS
SM
MD
LG