Dostupni linkovi

Presuda Stanišiću i Simatoviću 30. maja


Stanišić i Simatović u sudnici Haškog tribunala
Stanišić i Simatović u sudnici Haškog tribunala
Haški tribunal izreći će 30. maja presudu bivšem šefu Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću-Frenkiju, optuženim za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i BiH, 1991-95, saopšteno je danas u Hagu.

Stanišića (62) i Simatovića (62) optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila. Ta krivična djela u optužnici su kvalifikovana kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

U završnoj riječi kojom je suđenje u januaru okončano, tužilaštvo je zatražilo da Stanišiću i Simatoviću bude izrečena kazna doživotnog zatvora.

Odbrane su tražile da optuženi budu oslobođeni, tvrdeći da tužioci nijesu dokazali njihovu krivicu ni po jednoj tački optužnice.

Prema optužnici, Stanišić i Simatović su organizovali, opremali, obučavali, finansirali i imali kontrolu nad "crvenim beretkama" i drugim srpskim paravojnim formacijama, poput "Tigrova" Željka Ražnatovića-Arkana i "Škopriona" - koje su činile zločine nad
Hrvatima i Muslimanima u takozvanim SAO Krajini, Istočnoj Slavoniji i različitim djelovima BiH.

Svi zločini, prema optužnici, bili su počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba sa dijelova teritorija Hrvatske i BiH, koji bi zatim bili uključeni u ujedinjenu srpsku državu.

Stanišić i Simatović koji je komandovao "crvenim beretkama" na terenu u Hrvatskoj i BiH, "značajno su doprinijeli" tom zločinačkom poduhvatu na čijem je čelu bio tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević, a u kojem su, između ostalih, učestvovali Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Milan Martić.

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije Sablja poslije ubistva premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

.
XS
SM
MD
LG