Dostupni linkovi

Moon i Sorensen otvorili konferenciju o reformi Ustava FBIH


 Peter Sorensen
Peter Sorensen
Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen i ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon danas su u Sarajevu otvorili konferenciju o reformi Ustava Federacije BiH na kojoj će članovi Ekspertnog tima predstaviti 181 preporuku za reformu Ustava.

U pogledu preporuka Moon je naglasio da moraju biti postignute praktične i pragmatične reforme u ovoj "veoma nezgodnoj političkoj situaciji".

Političari trebaju biti svjesni odgovornosti da naprave od Federacije BiH mjesto u kojem će biti ugodnije živjeti i u kojem će organi vlasti služiti svim građanima - kaže Moon.

Čitajući ove preporuke treba razmisliti o potrebama građana pri čemu se ne treba bojati ideja. Treba slušati narod. Ako političari ignorišu narod, onda ti isti ljudi neće glasati za njih na narednim izborima - kazao je Moon.

Jednakost za sve građane BiH je naš cilj - istakao je Moon.

Navodeći da ovaj proces ima podršku međunarodne zajednice, ambasador Peter Sorensen je naveo da su članovi Ekspertnog tima uložili velike napore za analizu Ustava i pripremu preporuka.

Promjena u Ustavu treba osigurati da Federacija BiH funkcioniše na efikasniji i isplativiji način. Isto tako, Federacija mora reformirati svoje institucije tako da bi se moglo postići političko okruženje koje će pružiti ista prava svim građanima BiH. Takođe je važno da Federacija stvori jake druge strukture za entitet da bi mogao preuzeti obaveze koje proističu iz obaveza EU integracija - zaključio je Sorensen.
XS
SM
MD
LG