Dostupni linkovi

Bundestag će odluku o Srbiji donijeti 27. juna


Angela Merkel
Angela Merkel
Bundestag će na sednici 27. juna doneti odluku o tome da li će Nemačka podržati početak pregovora Srbije sa EU, rečeno za Tanjug u njemačkom parlamentu.

Odluka njemačkog parlamenta, koja je obavezujuća za vladu u Berlinu, zavisiće, između ostalog, i od primjene briselskog sporazuma.

Evropski savet će na sednici 27-28. juna donijeti odluku o datumu početka pregovora, a ta odluka zahtijeva konsenzus država članica.

Gunter Krihbaum, član vladajuće koalicije CDU/CSU i šef delegacije Bundestaga koja je 10. i 11. aprila, zajedno s francuskih poslanicima, boravila u posjeti Beogradu, izjavio je tom prilikom da će odluka njemačkog parlamenta o početku pristupnih pregovora Srbije i EU zavisiti u velikoj mjeri od izveštaja Evropske komisije, koji obuhvata i procjenu napretka u dijalogu Beograda i Prištine.

Premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači parafirali su 19. aprila u Briselu sporazum o principima normalizacije odnosa, a EK je tri dana kasnije podnela izveštaj o napretku, u kojem je preporučila otvaranje pregovora sa Srbijom.

Dve strane, međutim, još nisu uspele da se dogovore oko primjene tog sporazuma i naredni sastanak Dačića i Tačija u Briselu zakazan je za 21. maj.
XS
SM
MD
LG