Dostupni linkovi

Danas presuda "stečajnoj mafiji"


Ilustracija
Ilustracija
Specijalni sud u Beogradu danas će, posle sedam godina od pokretanja postupka, izreći prvostepenu presudu grupi poznatoj kao "stečajna mafija".

Na čelu te grupe je nekadašnji predsednik Trgovinskog suda u Beogradu Goran Kljajević.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u završnoj reči predložilo sudu da glavne optužene osudi na maksimalne kazne predviđene zakonom do 12 godina, kao i da onima koje osudi na kazne preko pet godina zatvora, odredi pritvor kako ne bi pobegli do pravosnažnosti presude.

Odbrana je mahom negirala optužbe i tražila oslobađajuće presude. Posebno su advokati optuženih insistirali na preciziranju optužnice, s obzirom da većina optuženih više ne odgovara za krivično delo zloupotreba službenog položaja, već za zloupotrebe odgovornog lica koje je uvedeno u krivični sistem 15. aprila.

Maksimalnu kaznu zatvora tužilaštvo je predložilo za bivšeg predsednika Trgovinskog suda Gorana Kljajevića, bivšeg direktora Kreditno eksportne banke Sekulu Pjevčevića, bivšeg direktora "C marketa" Slobodana Radulovića, koj je u bekstvu pa mu se sudi u odsustvu, i advokata Nemanju Jolovića.

Za bivšeg stečajnog upravnika "Rada" Miljka Živojinovića, koji je takođe u bekstvu tražena je kazna ne manja od 10 godina zatvora, a za nekadašnju direktorku "Poštanske štedionice" Jelicu Živković do osam godina zatvora. Tužilaštvo je takođe predložilo i novčano kažnjavanje i oduzmanje imovinske koristi.
XS
SM
MD
LG