Dostupni linkovi

Osude gnusnog video snimka u Siriji



Organizacija Hjumen rajts voč (HRV) i sirijska opoziciona Nacionalna koalicija osudile su danas gnusni video-snimak, na kojem jedan sirijski pobunjenik vadi srce ubijenom vojniku i jede ga.

"Po međunarodnim novinskim agencijama i društvenim medijima kruži video-snimak, na kojem osoba koja tvrdi da je pripadnik pobunjenika u Homsu obavlja užasno i nehumano delo. Sirijska koalicija to oštro osuđuje ako se ispostavi da je istinito", saopštila je Nacionalna koalicija.

U saopštenju se naglašava da je takav postupak suprotan moralu sirijskog naroda, kao i "vrednostima i principima Slobodne sirijske armije".

HRV je saopštio da je prikazani čovjek pripadnik pobunjeničke brigade iz centralne provincije Homs i da je ta brigada ranije ove godine pucala nasumično po libanskim selima.

"Nije dovoljno da sirijska opozicija osudi takvo ponašanje ili da pripisuje nasilje državnim snagama bezbednosti", izjavio je Nadim Huri, zamjenik direktora HRV-a za Bliski istok.

Muškarac identifikovan kao Abu Sakar, navodni komandant brigade Omar al Faruk al Mustakila, na snimku stoji iznad tela uniformisanog vojnika.

"Kunemo se Bogom da ćemo vam pojesti jetru i srce, vama, Bašarovim psima. Mi smo heroji Baba Amra", kaže ovaj čovek. Baba Amr je uporište pobunjenika u Homsu koje su snage predsednika Bašara al Asada sravnile sa zemljom.

Muškarac potom podiže nož u jednoj ruci i srce u drugoj i primiče ga ustima, a video-snimak tada se naglo prekida.
XS
SM
MD
LG