Dostupni linkovi

Pojačana borba protiv kriminala u Karakasu



Predsednik Venecuele Nikolas Maduro poslao je oko 3.000 vojnika na ulice Karakasa kako bi smanjio kriminal koji Venecuelu čini jednom od najopasnijih zemalja.

Plan "Sigurna otadžbina" je najnoviji pokušaj da se suzbije kriminal, posle skoro 20 sličnih pokušaja tokom 14. godišnje vladavine Uga Čavesa, prenela je agencija Rojters i dodala da se tom planu ipak mnogi protive.

"Pozvao sam vas da služite našoj zemlji. To mora da bude više od običnog patroliranja. To mora da bude savesno, strasno i sa ljubavlju", rekao je predsednik Venecuele. Prema tom planu, oko grada biće uspostavljeno 500 kontrolnih punktova narednih meseci.

Prema zvaničnim podacima, više od 16.000 ljudi je ubijeno u Venecueli 2012. godine, što je za 14 odsto više u odnosu na prethodnu godinu i sa stopom ubistava od 55.2 na 100.000 stanovnika, koja je jedna od najvećih u svetu.

Nevladine organizacije veruju da je 2012. godine zapravo bilo ubijeno više od 21.000 ljudi. Vlada optužuje medije i opoziciju da uvećavaju problem i da stvaraju atmosferu "nesigurnosti" radi ubiranja političkih poena.

Aktivisti kritikuju novi plan smatrajući da se vojska obučava da vodi rat i kontroliše javni red, a ne da sprečava kriminal.
XS
SM
MD
LG