Dostupni linkovi

Gul: Turska će nastaviti da snažno deluje na Balkanu



Turski predsednik Abdulah Gul najavio je da će njegova zemlja nastaviti s naporima za normalizaciju odnosa BiH i Srbije, što uključuje i trilateralne sastanke na nivou šefova država i ministara spoljnih poslova.

Uoči sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i članovima Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem u Ankari, Gul je u intervjuu za današnje sarajevsko Oslobođenje rekao da Turska ulaže velike napore za izgradnju što boljih odnosa Sarajeva i Beograda.

Turski predsednik je najavio da će posebna pažnja biti usmerena na saradnju u oblasti privrede, trgovine, energije, obrazovanja, kulture, turizma i poljoprivrede.

"Naš jedini cilj jeste doprinos miru, bezbednosti, stabilnosti i poverenju na Balkanu", rekao je Gul, dodajući da Turska želi da se neprijateljstva i predrasude kojima je "zaražena istorija Balkana" ostave prošlosti, a budućnost gradi na osnovama prijateljstva, tolerancije i saradnje.

Samit predsednika Srbije, BiH i Turske počinje večeras u Ankari radnom večerom, dok su za sutra predviđeni trilateralni i bilateralni razgovori.

Reč je trećem samitu lidera BiH, Srbije i Turske. Prvi je održan 2010. u Istanbulu, a drugi 2011. u Karađorđevu, gde je domaćin bio tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.
XS
SM
MD
LG