Dostupni linkovi

Grubješić: Formirati tim za pregovore sa EU


Suzana Grubješić
Suzana Grubješić
Potpredsjednik Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić rekla je da se ozbiljno razmišlja o formiranju pregovaračkog tima Srbije sa EU.

Ona je rekla da u pregovarački tim treba odabrati najstručnije ljude, a ne nužno političare te dodala da je Srbija institucionalno spremna za pregovore o članstvu u EU.

Grubješićeva je navela za list "Danas" da se poslije odluke o dodjeli datuma najprije otvaraju najzahtjevnija poglavlja 23 i 24 - pravosuđe i temeljna prava, odnosno pravda, sloboda i bezbjednost.

"Suočićemo se sa puno evropskih zakona i pravila sa kojima treba da se uskladimo i svesni smo da će svaki naš potez biti pod strogim nadzorom evropskih partnera, te da neće biti `gledanja kroz prste`, kao što je to bio slučaj kod nekih drugih zemalja", rekla je Grubješićeva.

Na pitanje da će poslije formalne odluke o datumu pioritet u pregovorima sa EU biti ekonomija i reforme umjesto Kosova, Grubješićeva je rekla da reforme konačno moraju da budu na prvom mjestu ukoliko Srbija želi da izađe iz začaranog kruga kize, neizvjesnosti i straha.
XS
SM
MD
LG