Dostupni linkovi

Keljmendiju 30 dana pritvora


Apelacioni sud u Prištini gde bi trebalo da bude saslušan Keljmendi
Apelacioni sud u Prištini gde bi trebalo da bude saslušan Keljmendi
Naser Keljmendi dobio je mesec dana pritvora potvrdila za RSE Irina Gudeljevich portparolka EULEX-a. On je prethodno, dan ranije saslušan po zahtevu javnog tužioca.

Sudija EULEX-a Cornelie Peeck donela je odluku da se Naseru Keljmendiju odredi pritvor u trajanju do 30 dana, koji po toj odluci ističe 07.06. 2013.

"Osumnjičeni je u uhapšen u utorak na osnovu naloga koji je izdao EULEX-ov tužilac iz KSTK, koji je pokrenuo istragu o ovom slučaju. Keljmendi je pod istragom, između ostalih krivičnih dela, i za organizovani kriminal. To su ista dela za koja je optužen u Bosni i Hercegovini", navodi se u saopštenju EULEX-a.

Tužilac EULEX-a Erik Larson nije doneo rešenje o otvaranju istrage već se pozvao na rezultate istrage u BiH, a koji nisu predočeni sudu niti odbrani dana održavanja sednice o pritvoru, kaže za RSE advokat Kelmendija Osman Cucović.

"Naprotiv, na sednici za odredjivanje pritvora, protiv Kelmendija su navedena dodatna krivična dela koja nisu bila poznata odbrani niti Kelmendiju, a to su organizovani kriminal i trgovina drogom. Naprotiv, na osnovu rešenja o policijskom pritvoru od 4. maja 2013 godine koje nema broj delovodnika Osnovnog tužilaštva u Prištini, u uvodu istog navodi se da je Kelmendi pod međunarodnom poternicom broj 1557/12 AF zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo ubistva u pokušaju u BiH.

Na jučerašnjoj sednici za određivanje pritvora tužilac je bez dokaza naveo tri krivična dela suprotna onome što je navedeno u prethodnom rešenju. Prema shvatanju odbrane, tužilac koji je podneo zahtev za odredjivanje pritvora, de jure i de facto nije nikada raspolagao niti imao na uvid bilo koji dokaz niti je razgovarao sa bilo kojim mogućim svedokom već je samo prepisao neki dopis koji odbrani nije dostupan, a koji je morao i odbrani dati na uvid kao načelo ravnopravnosti strana u ovom postupku"
, naveo je Cucović.


Tužilac EULEX-a Erik Larson
Tužilac EULEX-a Erik Larson
On je ponovio da ekstradicija ne dolazi u obzir po zakonu i Ustavu Kosova.

„To su u startu znali i tužilac Kosova i tužilac EULEX-a. To je bio samo jedan od razloga da se on što više zadrži u tom pretpretresnom pritvoru, u policijskom zadržavanju, pošto je dva puta hapšen po istoj osnovi“, kazao je Cucović.

Misija EU na Kosovu, EULEX, nije dobila zahtev Bosne i Hercegovine za ekstradiciju Keljmendija, izjavila je prethodno za RSE Gudeljević.

„EULEX nije dobio zahtev Bosne i Hercegovine za izručenje gospodina Keljmendija“, kazala je ona.

EULEX je u sredu pojasnio da pošto radi u okviru kosovskih zakona nema mandat da izručuje nijednog građanina Kosova.

"Slučaj je u izričitoj nadležnosti KSTK pošto je osumnjičeni pod istragom za organizovani kriminal, između ostalih krivičnih dela. Službenici EULEX-a u Ministarstvu pravde mogu asistirati u kontaktu između relevantnih aktera. Međutim, EULEX, radeći u okviru kosovskih zakona, nema mandat da izručuje nijednog građanina Kosova", piše u saopštenju.

EULEX je pohvalio rekaciju Kosovska policija oko ovog slučaja i naveo da je operacija izvedena profesionalno.

"EULEX pohvaljuje način na koji je Kosovska policija reagovala u vezi sa Interpolovom crvenom poternicom i uhapsila Nasera Keljmendija, koji je bio begunac od pravde u Bosni i Hercegovini, gde je optužen za ubistvo u pokušaju, kao i za prodaju i distribuciju nezakonitih narkotika u Južnoj Americi, Turskoj, Srbiji, Hrvatskoj i drugim zemljama Zapadnog Balkana", stoji u saopštenju.

Keljmendi je, dalje pojašnjava EULEX, prema kosovskim zakonima mogao da bude zadržan u pritvoru 48 sati, nakon čega je morao da bude pušten, jer između Kosova i BiH ne postoji međunarodni sporazum o izručenju. Takođe se dodaje da ga je EULEX uhapsio za ista krivična dela za koja je optužen u BiH.

Čolak: Izručenje isključivo stvar pravosudnih organa na Kosovu

Bariša Čolak ministar pravde BiH u izjavi za RSE je kazao da je teško proceniti pitanje Keljmendijeve ekstradicije.

“Nemamo dakle diplomatske odnose. To što nemamo priznanje od strane BiH Kosova sigurno otežava ovu situaciju. Sad je stvar isključivo pravosudnih organa na Kosovu kako će se poneti u ovom slučaju i šta će oni odlučiti. Vrlo teško je reći kakva će odluka biti. Naprosto je treba sačekati“, istakao je Čolak.

Premijer Kosova Hashim Thaci pozdravio je u sredu hapšenje Keljmendija, a ministarka za evropske integracije Kosova Vlora Citaku na svom twitter nalogu je napisala da je "šokirana činjenicom da je kosovsko sudstvo htelo da pusti na slobodu međunarodno traženog kriminalca. A u toku je proslava dana Evrope".

Naser Keljmendi
Naser Keljmendi
Policija EULEX-a uhapsila je Keljmendija u utorak uveče na osnovu naloga tužilaca EULEX-a iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova, a nakon isteka njegovog policijskog pritvora od 48 sati. Kako je saopštio EULEX, Keljmendi je pod istragom za organizovani kriminal.

Osman Cucović, advokat Nasera Keljmendija, izjavio je za RSE da je Keljmendi po drugi put uhapšen prema novom pravnom osnovu, što je za odbranu neprihvatljivo, jer se radi o isto pravnom osnovu kao i prvi put.

„Pravni osnov po kojem se on zadržava u pritvor jeste mogućnost međunarodno-pravne saradnje sa BiH koja prema zakonima Kosova nije moguća zbog nepostojanja reciprociteta međunarodnog sporazuma i drugih mogućnosti predviđene zakonima saradnje“, kazao je on.

Cucović je dodao da na Kosovu protiv Keljmendija nije u toku nikakva istraga, i da se hapšenje zasniva na istrazi koja je u toku u BiH. Očekuje se da će EULEX dobiti dokumentaciju BiH.

„Prema našim saznanjima, pokušava se odraditi neka mogućnost da se krivični spisi dostave na neki način, jer mi ne očekujemo diplomatski put, već neki način koji je van zakonskih okvira Kosova, da se spisi dostave tužiocu Kosova koji će ovde otvoriti tu istragu koju je Tužiteljstvo u BiH već ranije otvorilo. Ovde bi se samo nastavila istraga“.

On je ponovio da odbrana nije dobila ni od koga bilo kakvo pisano objašenjenje u vezi slučaja Keljmendi, tako da je uskraćeno pravo na žalbe.
XS
SM
MD
LG