Dostupni linkovi

Rusija:Počelo suđenje Lebedevu


Aleksandar Lebedev danas nakon suđenja
Aleksandar Lebedev danas nakon suđenja
Ruski medijski magnat Aleksander Lebedev izjavio je, na početku suđenja koje je opisao kao odmazdu zbog kritikovanja Kremlja, da očekuje zatvorsku kaznu poslije tuče koju je snimila televizija.

Lebedev je proveo samo nekoliko minuta pred sudom prije nego što je određeno da proces bude nastavljen 20. maja, pošto se nije pojavio Sergej Polonski, čovjek koga je udario, kako se navodi u optužnici.

Finansijer britanskih listova "Independent" i "London evening standard" priznao je da je učestvovao u tuči tokom snimanja jedne televizijske emisije 2011. godine, ali odbacuje optužbe za huliganizam i političku mržnju, prenio je Rojters.

Ukoliko bude proglašen krivim, mogao bi biti osuđen na kaznu do pet godina zatvora.

Lebedev kaže da je ovo suđenje osveta ruskog predsjednika Vladimira Putina jer je kritikovao njegovu administraciju, te dodao da smatra da je ovaj proces upozorenje ostalim bogatim ruskim oligarsima.

Ovaj multimilioner skočio je sa svoje stolice i pesnicama udarao Polonskog, koji je potom pao unazad sa studijskog podijuma.

Lebedev, suvlasnik glavnih ruskih aktivistički orijentisanih novina, zajedno sa bivšim sovjetskim liderom Mihailom Gorbačovom, rekao je da se potukao u samoodbrani.

Sudija Andrej Bakvalov rekao je da će Lebedovu privremeno biti ukinuta zabrana putovanja izvan zemlje, pošto treba da prisustvuje drugom sudskom procesu, o kojem nije saopšteno više detalja.
XS
SM
MD
LG