Dostupni linkovi

Podignuta peta optužnica protiv Sanadera


Ivo Sanader
Ivo Sanader
Hrvatsko državno tužilaštvo ponovo je podiglo optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera za podsticanje na isplatu zajma i prodaju struje ispod cijene.

Sanadera terete da je zajedno s bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem 2008. podsticao tadašnjeg predsjednika uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivana Mravka da Ježićevim preduzećima isplati zajam od 15 miliona kuna (1,97 milion eura) i prodaje struju ispod tržišne cijene.

Zajam koji je Mravak navodno odobrio bez znanja uprave, vraćen je pa je HEP oštećen za oko 3,8 miliona kuna (500.000 eura), odnosno za razliku u cijeni struje.

Kupovinom struje ispod tržišne cene Dioki je nezakonito uštedio 1,95 miliona kuna (256.500 eura), a kompanija Dina Petrokemija, tada takođe u Ježićevom vlasništvu, 1,88 miliona kuna (247.300 eura).

Za ta dva krivična djela za koje je optužnica objedinjena Sanader je već osuđen na 10 godina zatvora.

Osim za to, Sanaderu se sudi i za korupcionu aferu Fimi medija, kao i za malverzacije oko kupovine poslovne zgrade u Zagrebu za koje je vlada platila nerealno visoku cijenu, a Sanader dobio bogatu proviziju.
XS
SM
MD
LG