Dostupni linkovi

CESID:SNS i Vučić najpopularniji u Srbiji


Aleksandar Vučić, prvi potpredsjednik Vlade Srbije
Aleksandar Vučić, prvi potpredsjednik Vlade Srbije
Srpska napredna stranka (SNS) bi sada na eventualnim parlamentarnim izborima osvojila 43 odsto glasova, a njenom lideru Aleksandru Vučiću vjeruje skoro dvije trećine građana - rezultati su najnovijeg istraživanja koje je za potrebe jedne renomirane američke agencije uradio beogradski CESID.

Prema tim rezultatima, opoziciona Demokratska stranka (DS) Dragana Đilasa dobila bi 17 odsto, koalicija SPS-PUPS-JS Ivice Dačića 11 odsto, a Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića šest odsto glasova.

Ispod cenzusa ostale bi Demokratska stranka Srbije (DSS) Vojislava Koštunice i Liberalno-demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića sa po četiri odsto podrške birača i radikali sa dva odsto .

Što se tiče podrške političarima, građani najveću podršku daju prvom potpredsjedniku Vlade Aleksandru Vučiću, kome vjeruje 77 odsto ispitanika, a na drugom mjestu je premijer Ivica Dačić sa 64 odsto.

Treći je ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić sa 39 procenata, a na četvrtom je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas sa 32 odsto.

Istraživanje je pokazalo da je 57 odsto građana protiv održavanja vanrednih izbora, ali bi u slučaju njihovog održavanja izlaznost bila, takođe, 57 odsto.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 1.196 ispitanika širom Srbije, metodom neposrednog intervjua.
XS
SM
MD
LG