Dostupni linkovi

Pronađen avion Antonov, koji je nestao u junu prošle godine


Dva ruska lovca su sasvim slučajno u području Urala pronašla olupinu aviona Antonov An-2, koji je nestao prošle godine u junu, od kada mu se gubi svaki trag.

Lovci Aleksandr Scryabin i Sergey Kuznetsov slučajno su naišli na krhotine aviona na udaljenosti od osam kilometara od grada Serov u regiji Sverdlovsk.

Scryabin je za ruske medije ispričao kako je prvo uočio rep olupine aviona, a potom i krila te ljudske lobanje i kosti. Naime, avion je poletio 11. juna prošle godine sa jednim pilotom i 12 putnika, a za sada su ruske vlasti saopćile da je pronađeno 11 skeleta.

Uprkos tome što je mjesto nesreće na kojem je pronađen avion relativno blizu Serova, odakle je avion poletio, veoma je teško doći do njega, osim gusjeničarima.

Ruske vlasti su saopćile kako se radi na identifikaciji pronađenih skeleta te da će najvjerovatnije biti potrebni i helikopteri koji će prevoziti kosti stradalih.

Ruski mediji javljaju kako se pilot odlučio na let sasvim nelegalno, bez dozvole i procedura, a navodno je želio zaraditi nešto dodatnog novca. Putnici u avionu su navodno bili pijani i nakon fešte su se uputili s pilotom u potragu za dodatnom zabavom.

Nakon što je avion nestao počela je potraga, ali je ona završena nakon četiri mjeseca.
XS
SM
MD
LG