Dostupni linkovi

Josipović i Milanović prisustvovali godišnjici operacije Blejsak


 Ivo Josipovic
Ivo Josipovic

Hrvatski državni vrh, na čelu s predsednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom
Milanovićem, prisustvovao je danas u Okučanima obeležavanju 18. godišnjice vojno-policijske akcije "Bljesak".

Tom akcijom Hrvatska je preuzela kontrolu nad područjem zapadne Slavonije, do tada u sastavu samoproklamovane Republike Srpske Krajine.

"Bez akcija kakve su bile 'Bljesak' i 'Oluja' ne bi bilo slobodne Hrvatske, pa ni ove Hrvatske koja zagovara i promoviše sva ljudska prava i sva nacionalna prava", rekao je Josipović novinarima posle polaganja venaca kod Spomen krsta hrvatskim braniteljima, prenela je Hrvatska radiotelevizija.

On je dodao da je na svečanosti izraženo poštovanje prema velikoj pobedi hrvatske vojske i policije kojom je oslobođena zapadna Slavonija.

"Drago mi je da je ovde bila i delegacija Srpskog demokratskog foruma, to je znak da naše društvo ide prema pomirenju i pravoj evropskoj zajednici svih svojih građana", ocenio je Josipović.

Ministar branitelja Predrag Matić rekao je da se Hrvatska "ne naslađuje ničijim porazom, ali ima pravo da slavi svoju pobedu".

Tokom dvodnevne operacije "Bljesak", koja je počela 1. maja 1995. godine oko pet sati ujutro artiljerijskim napadom na Pakrac, hrvatska vojska preuzela je kontrolu nad zapadnom Slavonijom.

Prema izveštaju Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) u akciji "Bljesak" ubijeno je 83 srpska civila. Od tog broja, njih 30 ubijeno je u napadima na izbegličke kolone, a 53 osobe su ubijene u svojim kućama.

Više hrvatskih nevladinih organizacija upozorilo je u utorak, uoči obeležavanja 18. godišnjice vojno-policijske akcije "Bljesak", da još nisu rasvetljeni i procesuirani svi zločini, uključujući i ubistvo 22 civila u selu Medari kod Nove Gradiške, među kojima je bilo troje dece i 11 žena.

Akcija "Bljesak" prethodila je vojno-policijskoj akciji "Oluja" koja je usledila posle tri meseca.
XS
SM
MD
LG