Dostupni linkovi

Skupština CG traži poništavanje privatizacije KAP-a



Skupština Crne Gore je na kasno sinoć završenoj sednici zadužila vladu da raskine ugovor o privatizaciji Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) s ruskim CEAK-om
Olega Deripaske.

Od vlade je zatraženo i da pronađe najeftiniji i najefikasniji način da se akcije sa ruske kompanije, koja ne poštuje privatizacioni aranžman, vrate državi, a da ta transakcije ne ide na teret budžeta i građana.

Vlada, prema smernicama skupštine, treba da nađe način plaćanja 44 miliona evra duga Eleketroprivredi Crne Gore, a zatražena je i studija ekonomske održivosti KAP-a koja se mora dostaviti parlamentu do 20. oktobra ove godine.

Ovo je treći put u poslednjih 14 meseci da skupština tražzi od vlade raskid ugovora sa CEAK-om, ali vlada do sada nije realizovala skupštinske zaključke.

Za skupštinske zaključke oko KAP-a glasali su poslanici vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i opozicione Socijalističke narodne partije (SNP), dok su opoziciona Pozitivna Crna Gora i manja članica vladajuće koalicije, Socijaldemokratska partija (SDP), bili protiv.

Sednice skuopštine bijkotuju poslanice najače opozicione grupacije, Demokratskog fronta (DF), zbog navodne krađe na nedavnim predsedničkim izborima.

Fabrika aluminijuma u Podgorici ugrožava javne finansije zemlje, a njeni dugovi se procenjuju na oko 350 miliona evra, što je 10 odsto BDP-a.

Većinsko vlasništvo dele vlada i kompanija ruskog tajkuna Deripaske.
XS
SM
MD
LG