Dostupni linkovi

Predsednik iračkog parlamenta traži ostavku vlade zbog nasilja



Predsednik iračkog parlamenta Osama al-Nudžaifi tražio od vlade da podnese ostavku i raspiše prevremene izbore zbog velikog talasa nasilja u Iraku.

U poslednjih sedam dana u toj zemlji je poginulo više od 230 ljudi. Cilj ove inicijative je "nacionalno pomirenje i očuvanje postignutog demokratskog napretka", kao i da "zemlja bude poštedjena rizika od gradjanskog rata i verskih sukoba", poručila je Nudžaifijeva kancelarija u saopštenju.

Nudžaifi, sunitski političar i istaknuti član sekularnog političkog bloka Irakija, koji je već dugo u sukobu sa premijerom Nurijem al-Malikijem, uputio je predlog šefovima parlamentarnih stranaka.

Nudžaifijev predlog usledio je posle talasa nasilja koje je počelo 22. aprila kada su snage bezbednosti napale sunitske antivladine demonstrante u blizini grada Havidža, na severu Iraka, u kome pretežno žive suniti. Usledili su sukobi u kojima je poginulo 53 ljudi.

Od početka aprila u nasilju širom Iraka poginulo je više od 450 ljudi, a preko 1.150 je ranjeno, navodi AFP pozivajući se na bezbednosne i bolničke izvore.
XS
SM
MD
LG