Dostupni linkovi

Nikolić: Istorijske paralele između Srbije i Izraela



Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da se između Srbije i Izraela mogu povući "mnoge istorijske paralele", naglasivši da su oba naroda doživela da "njihove istorijske domovine padnu pod stranu okupaciju, kao i da budu na meti proterivanja i gonjenja".

"Imamo mnogo toga da naučimo od Izraela - ne samo to kako se voli sopstvena zemlja, već kako da se izgradi zemlja iz peska, kako da se razvije visoka tehnologija, kako da se nahrani narod", rekao je Nikolić u intervjuu za dnevnik Džeruzalem post (The Jerusalim Post), koji je dao u četvrtak u Beogradu.

Nikolić je u intervjuu, čiji su delovi objavljeni danas, a u celosti će izaći u izdanju DŽeruzalem posta u petak, 3. maja, istakao da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, uprkos "strašnom pritisku" s kojim se suočava.

Predsednik Srbije, koji se pre nekoliko dana u intervjuu za bosansko-hercegovačku televiziju BHT1 izvinio zbog zločina počinjenih u ime Srba, rekao je za Džeruzalem post da su neki Srbi počinili "ozbiljne ratne zločine".

On je dodao da ti koji su počinili ratne zločine treba da budu pronađeni, sudski gonjeni i kažnjeni, ali je bez obzira na to bio čvrst u stavu da ta ubistva ne mogu biti definisana kao genocid.

Nikolić, koji je danas doputovao u trodnevnu posetu Izraelu i palestinskim teritorijama, sastao se sa izraelskim predsednikom Šimonom Peresom.
XS
SM
MD
LG