Dostupni linkovi

Moon: Odstranjenje CCI-ja iz Parlamenta BiH je korak unazad


Patrick Moon
Patrick Moon
Da bi BiH pristupila Evropskoj uniji (EU), zemlja mora pokazati da je organizovana na zdravim demokratskim principima, uključujući i otvorenost prema ozbiljnoj debati među građanima, u kojoj je Centar civilnih inicijativa (CCI) značajan glas - istakao je u nedelju ambasador SAD-a u BiH Patrick S. Moon na svom blogu u tekstu "Slobodno tržište ideja“.

Osvrćući se na odluku Parlamenta BiH da organizaciji civilnog društva CCI zabrani prisustvovanje otvorenim sednicama naglašava da je zabrinut činjenicom da donošenjem ove odluke neki pojedinci u vlastima ne razumeju i ne cene vrednost kritike.

"Kritika koja je transparentna i zasnovana na činjenicama je od suštinske važnosti za zdrav proces donošenja odluka i osnovni je princip demokratije. Ona je od ključne važnosti za razumevanje interesa građana i njihove volje", istakao je Moon.

Smatrajući da CCI ima važnu funkciju nadzornog tela koje podstiče veću interakciju između BiH i njihovih izabranih predstavnika poručio je da će američka vlada i dalje podržavati CCI i druge slične organizacije koje promovišu veću transparentnost.

U nedavno objavljenom Izveštaju o stanju ljudskih prava u BiH za 2012. godinu, navodi da State Department konstatuje “da su grupe koje se bave ljudskim pravima i NVO sektor generalno delovale bez ograničenja i u pogledu istraživanja i objavljivanja svojih izveštaja”.

"Odluka Parlamenta BiH da CCI zabrani prisustvovanje sednicama i uvredljivi komentari nekih parlamentaraca o NVO civilnog društva nisu u skladu sa ovogodišnjom generalno pozitivnom ocenom u Izveštaju. Nažalost, stalna zabrana za CCI moraće da se nađe u izveštaju za narednu godinu kao korak unazad", naglasio je američki ambasador u BiH.
XS
SM
MD
LG