Dostupni linkovi

Kameron: Sve više dokaza da je sirijska vojska koristila hemijsko oružje


Dejvid Kameron
Dejvid Kameron
Sve je više dokaza da je sirijska vojska koristila hemijsko oružje, izjavio je u petak britanski premijer Dejvid Kameron (David Cameron), dodajući da su dokazi veoma uznemiravajući i da je to ratni zločin.

U četvrtak je Bela kuća saopštila da američke obaveštajne službe veruju da je sirijska vojska koristila hemijsko oružje.

Zvanični Vašington upozorava da bi to mogla biti "crvena linija" za eventualnu vojnu intervenciju, ali da obaveštajni izveštaji ne predstavljaju dokaze za to.

“Veoma je uznemiravajuće to što vidimo. Reč je o ograničenom, ali rastućem broju dokaza o upotrebi hemijskog oružja, verovatno od strane sirijskog režima. To je izuzetno ozbiljno. To je ratni zločin”, rekao je Kameron.

Bela kuća je u četvrtak saopštila da američke obaveštajne službe procenjuju sa “različitim stepenom pouzdanosti” da je nervni gas sarin korišten "u manjem obimu" tokom sukoba vojske i pobunjenika, ali nije objavila detalje gde i kada.

U pismu dvojici uticajnih američkih senatora Džonu Mekejnu (John McCain) i Karlu (Carl) Levinu, koje je potpisao Miguel Rodriguez, direktor odeljenja Bele kuće za zakonodavna pitanja, ističe se da “imajući u vidu delikatnost situacije, kao i to što smo naučili iz nedavnih iskustava, obaveštajne procene same po sebi nisu dovoljne – jedino pouzdane i proverene činjenice će uticati na naše odluke”.

I britansko ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da ima slična saznanja, na osnovu materijala do kog je došlo unutar Sirije, a koji se pokazao pozitivnim prilikom testiranja u specijalizovanoj laboratoriji ministarstva odbrane.

Fraza “različiti nivo pouzdanosti” se uobičajeno koristi da bi se iskazale različite procene unutar obaveštajne zajednice.

Crvena linija

Američki ministar odbrane Čak Hejgel (Chuck Hagel) je izjavio u četvrtak, tokom posete Abu Dabiju, da korišćenje sarina “predstavlja kršenje svih konvencija o vođenju ratova”.
Ratnja razaranja u Azazu
Ratnja razaranja u Azazu

Kameron se slaže sa upozorenjem Bele kuće da bi upotreba hemijskog oružja bila “crvena linija” za moguću intervenicju.

U odgovoru na pismo Bele kuće, senator Mekejn je rekao da je “crvena linija” pređena i predlaže naoružavanje sirijske opozicije, prema čemu je Obamina administracija uzdržana. Mekejn traži i preduzimanje neophodnih mera kako bi se sprečilo da sirijsko hemijsko oružje padne u pogrešne ruke.

I pojedini članovi Kongresa iz redova Demokratske stranke pozivaju na osiguravanje skladišta sa ovim oružjem, zatim povećanje pomoći sirijskoj opoziciji, uključujući uvođenje zone zabranjenog leta.

U Beloj kući ističu da će se konsultovati sa saveznicima i tražiti dodatne dokaze u cilju potvrđivanja obaveštajnih procena.

Zamenik izraelskog ministra spoljnih poslova Zev Elkin smatra da SAD treba da razmotre vojnu operaciju u cilju preuzimanja kontrole nad sirijskim arsenalom.
Bašarov režim i pobunjenici se međusobno optužuju za upotrebu hemijskog oružja.

Tim Ujedinjenih nacija nastoji da uđe u Siriju da bi proverio ove navode.

Procenjuje se da Sirija poseduje velike količine hemijskog oružja i međunarodna zajednica je sve zabrinutija zbog bezbednosti skladišta u kojima se nalazi.

Mada je bilo mnoštvo optužbi na račun režima Bašara el-Asada da koristi ovo oružje u borbi protiv pobunjenika, do sada nije bilo potvrde.

Američki predsednik Barak (Barack) Obama je upozorio u decembru zvanični Damask da će se suočiti sa ozbiljnim posledicama, ukoliko se odluči na taj korak.
Najmanje 70 hiljada ljudi je poginulo u Siriji od izbijanja sukoba pre dve godine.
XS
SM
MD
LG