Dostupni linkovi

Brojne reakcije na izvinjenje Tomislava Nikolića


Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić


Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ponudio je izvinjenje za sve zločine koje su Srbi tokom proteklog rata počinili na području Bosne i Hercegovine u interviewu što je u četvrtak na večer emitiran na bosanskohercegovačkoj državnoj televiziji BHT 1.

Nikolić je kazao kako "kleči i traži pomilovanje za Srbiju" zbog zločina koji su počinjeni u Srebrenici, gdje je u srpnju 1995. godine ubijeno više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i mladića.

"Ja klečim zbog toga. Evo klečim. I tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je počinjen u Srebrenici", izjavio je Nikolić istodobno tvrdeći kako Srbija u tome nije sudjelovala.

Unatoč inzistiranju novinarke da se očituje o tome je li u Srebrenici počinjen genocid, Nikolić na to nije odgovorio izrijekom već tvrdnjom kako "sve ono što se događalo u ratovima u bivšoj Jugoslaviji ima karakteristike genocida", a da presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ne smatra relevantnim jer "genocid valja dokazati".

Nikolić je potvrdio i kako kani posjetiti Srebrenicu da bi ondje odao poćast žrtvama, no kazao je i kako to neće biti 11. srpnja kada se u tom gradu u nazočnosti brojnih predstavnika međunarodne zajednice obilježavaju obljetnice genocida nad Bošnjacima. "Teško da bih ondje bio lijepo dočekan", kazao je srbijanski predsjednik. Nikolić se u intervjuu požalio i kako su mnoge njegove izjave u prošlosti pogrešno interpretirane.

"Kakva sam ja smetnja za Hrvatsku. Nikakva", kazao je Nikolić tvrdeći kako Hrvatskoj "ne otima Vukovar nego o njemu govori u smislu broja stanovnika".

Kazao je kako nema razloga da se bilateralno ne sastane s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem kad se već sastaju na multilateralnim sastancima u inozemstvu. "Ne možete ništa uraditi što s neke strane neće biti pogrešno interpretirano", kazao je Nikolić, dodajući kako on i Hrvatsku kao i BiH priznaje u međunarodno priznatim granicama.

Ponovio je kako je Srbija jamac Daytonskog sporazuma i opstanka BiH kao države no ako nešto ne funkcionira "nije on kriv".

Srbijanski je predsjednik odlučno branio i nedavno postignuti sporazum s vlastima Kosova o statusu općina sa srpkom većinom, ističući kako to jamči opstanak Srba na tom području. Tvrdnju o "dvije srpske države na Balkanu", koju je izrekao ranije tijekom susreta s vodstvom Republike Srpske i zbog koje je član predsjedništva BiH Željko Komšić odbio doći u Beograd, Nikolić je nazvao "izjavom na ivici lapsusa".

Reagirajući na intervju srbijanskog predsjednika, Komšić je pak odmah u četvrtak pozdravio Nikolićevu izjavu u kojoj se ispričava za sve zločine koji su počinjeni u ime srpskog naroda. "Takva izjava može pridonijeti smirivanju tenzija i poboljšanju odnosa između BiH i Srbije", izjavio je Komšić u pisanom priopćenju, izražavajući uvjerenje kako će se to odraziti i na poboljšanje odnosa u susjedstvu.

Za razliku od njega, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik bio je krajnje suzdržan pri komentiranju Nikolićevih izjava. "Siguran sam da će svaki građanin Republike Srpske, ali i Srbije, zauzeti stajalište prema onome šta je rečeno, ali bilo bi loše otvarati javnu polemiku", izjavio je Dodik lokalnim medijima u Banja Luci.

No zbog intervjua je napao novinraku koja je Nikoliću postavljala pitanja odnosno BHT 1 koja je emitirala intervju s Nikolićem.

.SDSS-ov zastupnik u RH Milorad Pupovac pozdravio je danas izvinjenje srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića zbog zločina koji su u ime Srbije i srpskog naroda počinjeni u Srebrenici.

"To je potvrda svijesti o težini zločina koji je počinjen, odgovornosti koju osjećaju svi oni koji predstavljaju srpski narod i posebno državu Srbiju, gdje su pripadnici srpskog naroda ili ljudi koji su obnašali neke dužnosti u ime države Srbije počinili zločine prema pripadnicima bošnjačkog naroda", kazao je Pupovac. Za Pupovca je takva Nikolićeva isprika bila očekivana.

Kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hoxhaj rekao je da bi se Nikolić trebao izviniti i za zločine počinjene na Kosovu. "Izvinjenje predsjednika Srbije za ratne zločine u Bosni je važna. On bi se trebao ispričati i za ratne zločine na Kosovu, koje je sponzorirala Srbija država", naveo je Hodžaj na svom Twitter profilu.

XS
SM
MD
LG