Dostupni linkovi

Intenzivirani politički razgovori oko postizborne krize


Predsjednik Parlamenta Crne Gore Ranko Krivokapić i evropski zvaničnik Dirk Lange
Predsjednik Parlamenta Crne Gore Ranko Krivokapić i evropski zvaničnik Dirk Lange
U Podgoricu je, drugi put za kratko vrijeme doputovao evropski zvaničnik Dirk Lange, koji će se osim sa predstavnicima državnih institucija sastati i sa opozicionim čelnicima. Kao i prethodni put, kada je došao nakon što je otkrivena afera “Snimak”, i ova posjeta Evropskog zvaničnika Dirka Langea veže se za rješavanje sve komplikovanije političke situacije u Crnoj Gori nakon predsjedničkih izbora 7 aprila.

Lange se najprije sastao sa šefom parlamenta Rankom Krivokapićem iz čijeg je kabineta saopšteno da su se saglasili kako je od izuzetne važnosti da se uspostavi dijalog političkih aktera na pitanjima od suštinske važnosti za dalji evropski razvoj Crne Gore i kako je učešće opozicije od ključnog značaja za raspravu o temama koje su pred parlamentom.

No, pažnja medija bila je usmjerena na još jedan sastanak u kabinetu predsjednika Skupštine, gdje je Ranko Krivokapić gotovo sat i po razgovarao sa liderom Demokratskog fronta Miodragom Lekićem.

Nakon sastanka, novinarima se obratio jedino Miodrag Lekić, saopštivši kako je Krivokapiću prihvatljiv dio zahtjeva opozicije sa subotnjeg protesta koja, između ostalog, traži poništavanje predsjedničkih izbora i raspisivanje novih.

"U tom smsilu ćemo odrediti i naše dalje poteze nakon što sjutra dobijemo odgovor u vezi sa našim zahtjevima. Ja sve vrijeme govorim, ne samo o Demokratskom frontu nego o cijeloj opoziciji, imajući u vidu da je iza tih zahtjeva stala cijela opozicija. Demokratski front će zavisno od ovih odgovora zauzeti poziciju. Za sada je ona objavljena, mi napuštamo do daljnjeg parlament ali ćemo selektivno parcijalno tretirati taj naš stav u smislu da ćemo se pojavljivati onamo gdje je evropska agenda, gdje su naši zahtjevi kao tema", rekao je Lekić.

Nova politička faza

Ranko Krivokapić i Miodrag Lekić, 25. april 2013.
Ranko Krivokapić i Miodrag Lekić, 25. april 2013.
U međuvremenu predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić odgovorio je na zahtjev opozicije da se posebnim zakonom ponište predsjednički izbori. Krivokapić je saopštio kako je taj zahtjev potrebno imati u formi Prijedloga zakona i u kako bi u tom slučaju bio spreman da ga uvrsti u dnevni red prve naredne sjednice Skupštine Crne Gore.

Podsjetimo, Ranko Krivokapić se prije dva dana negativno odredio prema zahtjevima opozicije za poništavanje izbora, ocjenjujući kako bi to bio presedan koji bi vodio uvodjenju principa nesmjenljivosti vlasti.

No, čini se da je zanimljiviji dio sastanka Krivokapić-Lekić bio onaj koji se odnosio na saradnju opozicije sa Krivokapićevom SDP koja je posljednjih mjeseci pojačala kritičku retoriku preme svom većem koalicionom savezniku DPS-u, čijeg predsjedničkog kandidata Filipa Vujanovića nije podržala.

Iako jednako šturo i sa diplomatskom obazrivošću, Lekić je otvorio mogućnost da ta saradnja bude konkretnija i da, kako je primijetio, Crna Gora uđe u novu političku fazu.

"Koja ima puno iskušenja i izazova zbog arogancije vladajuće stranke koja i dalje negira dramatičnost fenomena korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori, sigurno je da se svi nalazimo pred jednom odgovornošću kako da odgovorimo pa mislim i stranka gospodina Krivokapića. Tako da se tu otvaraju prostori za ne samo dijalog već i saradnju. Koji će domašaji biti to ćemo da vidimo tokom dalje dinamike u političkom životu Crne Gore", rekao je Lekić.

A da se dinamika političkih dešavanja u Crnoj Gori ubrzava i da se postiborna kriza internacionalizuje, upravo potvrđuje još jedna posjeta evropskog zvaničnika, Dirka Langea.

Za razliku od šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, koja se prilikom nedavne posjete Podgorici sastala samo sa državnim zvaničnicima, Lange će se tokom dana sastati i sa čelnicima opozicije, što bi mogao da bude znak da se međunarodna zajednica aktivnije uključuje u rješavanje političke krize u Crnoj Gori.

Šta od tog sastanka očekuje Miodrag Lekić?

"Dijalog sa EU. Mi smo na agendi EU i nas sada vezuju zajednički ciljevi a to je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, radi se o aferi "Snimak" čije rasvetljavanje itekako podstiče Brisel. Mi tražimo krivilnu odgovornost zbog svega toga. Dakle, mi imamo itekako puno zajedničkih tema i ja mislim visok stepen podudarnosti oko tih istih tema", naveo je Lekić.

Da od političkog i pravnog procesuranja afere “snimak” o zloupotrebi službenog pložaja i državnih resursa za potrebe vladajuće DPS Brisel ne odustaje, govori i to,što je prema navodima podgoričke štampe, evropski komesar Štefan File šefu diplomatije Igoru Lukšiću istragu te afere definisao kao prioritet.

List Dan piše i kako će na tome tokom posjete Podgorici u četvrtak insistirati Dirk Lange ali i da će opoziciji ponoviti stav Evropske unije da svoje zahtjeve mogu da ostvaruju samo u inistitucijama sistema .
XS
SM
MD
LG