Dostupni linkovi

Njemačka otvorila istragu protiv naciste Hansa Lipšisa


Tužioci u njemačkom gradu Štutgartu otvorili su istragu protiv bivšeg pripadnika nacističke SS jedinice Hansa Lipšisa (93) zbog zločina koje je počinio u koncentracionom logoru Aušvic.

Lipšis je radio u Aušvicu, u tadašnjoj Poljskoj, od 1941. godine - kako on kaže - kao kuvar.Njegovo ime pojavljeuje se pod brojem četiri na listi najtraženijih nacista Centra "Simon Vizental".

Njemački mediji objavili su da je Lipšis pronađen u gradu Alen na jugu Njemačke, a protiv njega još nije podignuta optužnica.

Lipšis je među 50 radnika Aušvica koji su još živi, a koje ispituju njemačke vlasti.Tužilaštvo slučaj bazira na reinterpretaciji krivičnog zakona, nakon presude Džonu Demjanjuku u maju 2011.

Demjanjuk je proglašen krivim, kao saučesnik, za ubistvo 28.060 Jevreja dok je bio stražar u logoru "Sobibor" u okupiranoj Poljskoj.

Njegov slučaj znači da potencijalni optuženici, kao što je Hans Lipšis, više ne mogu da se kriju iza argumenata da su jednostavno izvršavali naređenja.

"Za osudu će biti dovoljna sama činjenica da je ta osoba u to vrijeme bila na tom mjestu", kaže Kurt Šrim, šef njemačke Centralne kancelarije za istragu nacističkih zločina.

Za sada nije poznato koja je bila uloga Lipšisa u masovnom ubistvu logoraša.On je svojim komšijama i novinarima rekao da je radio kao kuvar i da nikada nije ni vidio ni gasne komore ni krematorijume.

Jedan njemački list objavio je da je Lipšis, koji je rođen u sadašnjoj Litvaniji 1919. godine, kraj Drugog svjetskog rata dočekao na Istočnom frontu.

Preselio u Čikago u SAD 1956. godine, gdje je živio do 1983. kada je protjeran zbog prikrivanja nacističke prošlosti.

Aušvic je bio najveći nacistički logor smrti. Tu je ubijeno više od 1,1 milion ljudi, uglavnom Jevreja.
XS
SM
MD
LG