Dostupni linkovi

Putin potvrdio da je dobijao pisma od Berezovskog


Vladimir Putin danas tokom javnog odgovaranja na pitanja građana
Vladimir Putin danas tokom javnog odgovaranja na pitanja građana
Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je danas da je dobio dva pisma od bivšeg ruskog biznismena Borisa Berezovskog koji je u martu pronađen obješen u svojoj kući u Londonu.

U tim pismima Berezovski koji je, po tvrdnjama njegovih prijatelja, stradao od depresije, moli Putina da mu dozvoli da se vrati u Rusiju.

"Prvo pismo dobio sam u februaru, a drugo već poslije njegove smrti. Piše da je napravio mnogo grešaka, nanio štetu, moli da mu se oprosti i pruži mogućnost da se vrati u domovinu", rekao je Putin u godišnjem razgovoru sa građanima koji direktno prenose ruski državni mediji.

Putin je naveo da na prvo pismo nije odgovorio, jer da bi Berezovski bio pomilovan, potrebne su bile "pravne analize, da ne govorim o moralu", potrebne su bile konsultacije sa tužilaštvom i Vrhovnim sudom.

Rekao je da bi "naravno", dozvolio da se Berezovski sahrani u Rusiji, ali da takvu odluku treba da donese porodica.

Nakon što su protiv njega podignute optužnice u Rusiji za finansijske malverzacije, Berezovski se od 2000. godine nalazio u Velikoj Britaniji gdje je dobio politički azil.

Ruski analitičari smatraju da je upravo Berezovski imao veliki uticaj na bivšeg predsjednika Borisa Jeljcina da za svog nasljednika izabere Putina.
XS
SM
MD
LG