Dostupni linkovi

Južna Koreja ponudila razgovore Pjongjangu, uz upozorenje


Južna Koreja: Barikade na putu koji vodi ka industrijskoj zoni Kaesong
Južna Koreja: Barikade na putu koji vodi ka industrijskoj zoni Kaesong
Južna Koreja je u četvrtak formalno ponudila razgovore Severnoj Koreji o nastavku rada zajedničke industrijske zone u Kaesongu i nagovestila da bi se mogla sasvim povući iz tog projekta ukoliko Pjongjang odbije.

Seul je rekao da nudi razgovore na radnom nivou kako bi se rešila pat pozicija oko Kaesonga, retkog simbola saradnje među dve Koreje koji je postao žrtva rastućih vojnih tenzija na Korejskom pluostrvu.

Međutim, ponuda je došla s upozorenjem o nenavedenim "značajnim merama" koje će uslediti ukoliko Pjongjang ne prihvati predlog u roku od 24 sata, prenosi Tanjug.

Predstavnik ministarstva za ujedinjenje u Seulu, Kim Hjung Seok, rekao je da nema promena u njihovoj podršci održavanja stabilnog rada i unapređenja Kaesonga.

"Međutim, mi ne možemo da dozvolimo da se ova situacija nastavi", dodao je on i upozorio da "ukoliko Severna Koreja odbaci predlog...mi nemamo drugog izbora nego da preduzmemo značajne mere".

Severna Koreja je pre dva dana zatražila da bude priznata kao nuklearna sila, odbacujući uslov Sjedinjenih Država i Južne Koreje da pristane da odustane od svog nuklearnog programa.

Pjongjang je prošle nedelje postavio svoje teške uslove za razgovore sa Seulom ili Vašingtonom, uključujući povlačenje sankcija Ujedinjenih nacija, nuklaernog oružja iz regiona i garancije o prestanku vojnih vežbi Južne Koreje i SAD.
XS
SM
MD
LG