Dostupni linkovi

Holanđanin špijunirao za Rusiju, među dokumentima i Kosovo



Sud u Holandiji osudio je danas na 12 godina zatvora bivšeg službenika ministarstva spoljnih poslova zbog špijuniranja i dostavljanja poverljivih vojnih dokumenata Rusiji, uključujući i materijal vezan za aktivnosti NATO na Kosovu i Avganistanu.

Sud ističe da je 61. godišnji Holandjanin, za koga je navedeno samo da se zove Rejmond P., "narušio i ugrozio interese Holandije i njenih saveznika".

"On je delovao isključivo u skladu da svojim ličnim finansijskim interesima kako bi platio svoje dugove i imao 'odredjeni' stil života", obrazložio je sud, a prenosi AFP.

Prema dokazima suda, osudjeni Holandjanin je sebi pribavio korist od 72.200 evra za svoje špijunske aktivnosti u periodu od januara 2009. do avgusta 2011. godine.

Holanđanin je otkriven pošto je nemačka policija upala u kuću sumnjivog bračnog para iz Rusije u gradu Marburgu, koji su, kako tvrde vlasti, usmeravali njegove aktivnosti.

Bračni par, sa šifrovanim imenom Andreas i Hajdrun Anšlag, optuženi su da su za bivšu tajnu službu Sovjetskog Saveza KGB špijunirali u Zapadnoj Nemačkoj od 1988, a potom i za njegovu naslednicu SVR.

Njima se trenutno sudi pred sudom u Štutgartu i suočeni su sa kaznom zatvora do 10 godina ukoliko budu proglašeni krivim za špijunažu.
XS
SM
MD
LG