Dostupni linkovi

Italija bez predsjednika i u drugom izbornom krugu


Nijedan kandidat nije uspio dobiti dvotrećinsku većinu glasova potrebnu za izbor na dužnost predsjednika države u drugom krugu koji se u četvrtak navečer održavao u talijanskom parlamentu, nakon službenog prebrojavanja, javljaju agencije.

Broj neispunjenih listića (418), pošto su glavne stranke na ljevici i na desnici dale takvu uputu biračima, uvelike je premašio trećinu od 1.007 glasova parlamentarnih zastupnika i regionalnih izaslanika, što je onemogućilo izbor svih kandidata.

Franco Marini, bivši predsjednik Senata, kandidat Demokratske stranke (PD) Piera Luigija Bersanija, je dobio daleko manje od potrebne dvije trećine od ukupno 1007 glasova elektora u prvom glasovanju, a u drugom glasovanju nije dobio niti jedan glas jer su mnogi članovi i Bersanijevog lijevog i desnog centra Silvija Berlusconija ubacili neispunjenjene listiće.

S 230 glasova, kandidat Pokreta 5 zvijezda (M5S), stručnjak za ustavno pravo Stefano Rodota, osvojio je velik broj glasova "grillina" (163 zastupnika) i manje lijeve stranke SEL-a koja se odvojila od PD-a.

Ostatak glasova se rasuo između nekoliko istaknutih imena - Berlusconija, Bersanija i drugih.

Treći krug će se održati u petak ujutro, opet uz dvotrećinsku većinu, ali na četvrtom krugu isti dan poslijepodne, apsolutna većina će biti dovoljna za izbor predsjednika.
XS
SM
MD
LG