Dostupni linkovi

Danas 20 godina od zločina u Ahmićima i Trusini



Danas se obilježava 20 godina od stradanja Bošnjaka u selu Ahmići kraj Viteza, kada je u napadu Hrvatskog vijeća odbrane ubijeno više od 100 civila među kojima i 11 djece. U rano jutro 16. aprila, snage HVO upadaju u sela Nadioci, Pirići, Šantići i Ahmići nadomak Viteza u Srednjoj Bosni.

Selo Ahmiće spaljuju do temelja. Više od 100 civila bošnjaka masakrirano je. Među njima 32 žene i 11 djece. Najmlađa žrtva imala je tri mjeseca. Napad je planiran dan ranije u hotelu Vitez od strane najvišeg političkog rukovodstva samoproglašene Herceg – Bosne kojem je prisustvovao i njen potpredsjednik Dario Kordić.

Sud u Hagu procesuirao je najodgovornije za ove zločine, te osam osoba osudio na zatvorske kazne. Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, između ostalog i zbog planiranja zločina u Ahmićima. Jedini koji je priznao krivicu za zločine u Ahmićima pred Tribuinalom je Miroslav Bralo koji je i odgovoran za miniranje i rušenje donje džamije u Ahmićima, kao i ubistva civila. Porodicama žrtava je uputio i izvinjenje. Kažnjen je sa 20 godina zatvora.

Danas se obilježava i stradanje 22 Hrvata u Trusini kraj Konjica koje su ubile snage ARBiH prilikom napada na selo. U ovom napadu ubijeno je 18 civila od kojih dvoje djece i četiri zarobljenika, pripadnika HVO koji su se prethodno predali.

Pravda za žrtve stigla je tek 16 godina nakon zločina kada se pred Sudom BiH podižu prve optužnice.

Optuženo ih je šestero među kojima i komandant jedinice Zulfikar Ališpago.
XS
SM
MD
LG